Dan sjećanja na romske žrtve holokausta

hr.wikipedia.org

Na temelju odluke Hrvatskoga sabora, u Hrvatskoj se 2. kolovoza obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta.

Naime, Sabor je tu odluku donio na inicijativu Kluba zastupnika nacionalnih manjina, a Hrvatska se time pridružila europskim zemljama u kojima se taj dan, na inicijativu Europskoga parlamenta iz 2012., obilježava kao Europski dan sjećanja na romske žrtve holokausta, podsjeća Sabor na službenim stranicama. Od 1941. do 1945. godine romski je narod gotovo istrebljen s područja Hrvatske. Na prvom poslijeratnom popisu stanovništva (1948. godine) evidentirano je samo 405 Roma.

Veliku važnost romska zajednica pokazuje na stradanje Roma te od 2012. godine obilježava 2. kolovoza kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta. U Hrvatskoj su Romi danas jedna od 22 nacionalne manjine priznate hrvatskim Ustavom, podsjeća Sabor.

U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, vijenac su položili mr. sc. Predrag Šipka, pomoćnik ravnatelja i gosp. Mirko Marković.

 

 

 


Komentari