DAN POREZNE SLOBODE Evo koliko dugo prosječni Hrvat radi za državu. Izračunajte kada počinjete raditi za sebe

Foto: Cropix / Tom Dubravec

Prema izračunu Udruge poreznih obveznika Lipa, Dan porezne slobode ove godine pada 29. lipnja, na isti dan kao i prošle godine. Međutim, budući da je ova godina prestupna te ima jedan dan više, zapravo je prosječnom građaninu ove godine potreban jedan dan više da bi podmirio poreze i napunio paradržavne fondove, nego što je to bilo lani. Drugim riječima, uz sve deklarativne porezne reforme, porezno opterećenje prosječnog građanina pogoršalo se, tvrdi portal otvoreno.hr

Hrvatski radnik koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu, za državu radi čak 180 dan u godini (2020.), dan više nego prethodne godine, pokazao je to kalkulator za izračun osobnog Dana porezne slobode u Hrvatskoj.

Dan porezne slobode je onaj dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna – potrebno i nepotrebno – i od kojeg počinju raditi za sebe i svoju obitelj. U većini europskih zemalja taj dan je puno ranije nego u Hrvatskoj. Svaki građanin RH može za sebe izračunati svoj Dan porezne slobode koristeći se Lipinim Kalkulatorom porezne slobode.

Zaostajanje Hrvatske za ostalim tranzicijskim zemljama EU danas se više ne može pravdati ratom i posljedicama rata. Uzrok je u neprovedenim reformama koje plaćamo višim poreznim opterećenjem, piše Udruga Lipa.

Koliko dana radite za državu možete izračunati OVDJE.

Izvor: Velimir Šonje, Arhivanalitika


Komentari