Dan medicinskih sestara: One su naši heroji: ‘Snagu crpimo u ljubavi prema poslu’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Svakog 7.travnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija svake godine odabire određenu temu obilježavanja, a ovogodišnja je posebno važna!

Naime, na današnji se dan posebna počast odaje medicinskim sestrama/tehničarima i primaljama, ljudima koji se svakog dana nesebično brinu o pacijentima i bolesnicima te se nalaze na prvoj crti kada u pitanje dođe zdravstvo.

Pandemija koronavirsa koja trese sve zdravstvene sustave u svijetu sebično je na sebe skrenula pažnju, pa nismo imali mogućnosti propisno obilježiti današnji dan te se zahvaliti ljudima koji toliko nesebično brinu o nama kada se nalazimo u najtežim trenucima, okovani bolestima i zdravstvenim problemima.

Posebna pažnja skrenuta je danas i na primalje. One, naime, imaju tu privilegiju da brinu o našim najmlađima, našoj budućnosti u prvim danima njihova života od dolaska na ovaj svijet – novorođenčadi.

Povodom današnjeg dana, popričali smo s Đurđicom Zlodi, magistrom sestrinstva i glavnom sestrom Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb te Renatom Huzanić, magistrom sestrinstva i prvostupnicom primaljstva te glavnom sestrom Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Medicinske sestre i primalje važna su karika zdravstvenog sustava, koji posljednjih godina pomalo “zapinje”. Koji su najčešći problemi s kojima se borite u sustavu?

Problemi u sustavu su takvi kakvi jesu, i svi se susrećemo više ili manje s njima. Što se primalja tiče, naš najveći problem je što još uvijek u Zagrebu nema preddiplomskog studija za primalje bilo pri Veleučilištu, bilo pri Sveučilištu.

Koliko je teško biti medicinska sestra/primalja? Što podrazumijeva jedan vaš radni dan?

Niti jedan posao, koji radimo odgovorno, nije lagan. Posao primalje, uglavnom se povezuje sa rađaonicom u kojoj rađaju uglavnom zdrave trudnice. No primalje rade i na drugim odjelima koji su povezani sa trudnoćama ili ženskim bolestima gdje susrećemo i teško bolesnu populaciju.

Imate li u vašoj bolnici problema zbog pomanjkanja sestara i primalja, kojih i inače u sustavu nedostaje zbog velikog broja odlaska ljudi iz Hrvatske u inozemstvo?

Opće je poznato da u cijelom zdravstvenom sustavu nedostaje zdravstvenih djelatnika. Tako je i sa primaljama. Konkretno u našoj Klinici odlazak u inozemstvo ne bi navela kao glavni razlog, več ranije spomenuti razlog, a to je nemogućnost daljnjeg školovanja.

Posao primalje podrazumijeva biti prisutan prilikom dolaska na svijet novog života. Možete li nam opisati kakav je to osjećaj, biti jedna od najvažnijih osoba koje se u prvim satima i danima brinu o novorođenčadi?

Osjećaj je divan i nije ga lako opisati. Biti sudionik u jednom od najljepšeg događaja u životu svake majke, biti od velike pomoći u ublažavanju porođajnih bolova, velika je stvar. Na kraju kada sve dobro prođe, našoj sreći nama kraja.

Epidemija koronavirusa posljednjih mjeseci trese zdravstveni sustav u svijetu. Koje su mjere stupile na snagu u Vašoj bolnici te jesu li zbog virusa onemogućene posjete?

Uprava KBC-a je sukladno preporukama Ministarstva zdravstva, donijela odluke o potrebnim mjerama zaštite pacijenata i osoblja, koje su uključivale najprije ograničenje posjeta, a nakon toga i zabranu posjeta. Mjera zabrane posjeta uključila je i zabranu prisustva pratnje na porodu.

Na što posebno treba paziti kako bi se spriječila zaraza novorođenčadi i beba virusom COVID-19?

Mjere zaštite od virusa Covid – 19, za zaštitu novorođenčadi, ne razlikuju se bitno od mjera koje je inače potrebno provoditi. Što se samog poroda tiče, razlika je u preporuci da dijete ne ostvaruje kontakt koža na kožu s majkom. U našoj Klinici zdravstveni djelatnici svih profila, prošli su posebnu edukaciju vezanu za zaštitu od Covid-19 virusa.

Drže li se vaše pacijentice mjera koje su na snazi trenutno? Ima li među njima i onih tvrdoglavih, koje misle kako virus nije baš toliko opasan kako se čini?

Nismo svi isti. Propisanih mjera u ustanovi moraju se svi pridržavati, pa tako i pacijentice. Postoji protokol ulaska u prostore Klinike i s te strane uglavnom nema problema. Naravno iznimaka uvijek ima, ali za sada bez nekih štetnih posljedica.

Vašu je bolnicu oštetio snažan potres koji je prije dva tjedna potresao Zagreb. Jeste li se vratili natrag u nju i je li bolnica sigurna sada?

Vratili smo se u bolnicu, ali ne u sve dijelove. Bolnica je sigurna ali moramo se još malo strpiti kako bi se svi prostori obnovili nakon štete.

Što je bilo najstresnije u trenutku potresa? Pomoć je stigla brzo, no oko čega ste se najviše brinuli u tom trenutku?

U trenutku potresa u Rađaonici je bilo nekoliko trudnica. Primalje koje su bile u smjeni, odlično su se snašle i uspješno zbrinule sve trudnice. Bilo je strašno nama koji nismo u tom trenutku bili tamo, i možemo samo pretpostaviti kako je to u stvari bilo. Sigurnost trudnica ali i svih ostalih, djece, majki i drugih pacijentica bila je najvažnija briga svih zaposlenih koji su se u trenutku potresa zatekli tamo.

Vaš je posao jako stresan i odgovoran. Odakle crpite snagu za sve probleme s kojima se svakodnevno hvatate u koštac?

U novom životu koji se rađa. U ljubavi prema poslu koji radim, u svim divnim ljudima koji me okružuju na poslu, obitelji koja mi pruža nesebičnu podršku i na kraju, ali ne i manje važna, vjera je ta iz koje crpim snagu.

Koji dio vašeg posla biste okarakterizirale kao najteži?

Teško pitanje. Nije lako odgovoriti na njega. Puno je toga, ali mislim da je važno kako ćemo se mi, kao pojedinci, nositi sa teškoćama i određenim problemima.


Komentari