‘ČUDNO SE PONAŠALA’ Dan prije nego što je djevojčica završila u Klaićevoj, majka je u Centru tražila pomoć

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Svakim danom otkrivaju se novi jezivi detalji o životu djevojčice koja je na Uskrs preminula u Klaićevoj, kao i o njezinim roditeljima koji su je zanemarivali i zlostavljali. Zbog težine ozljeda malene, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zatražilo je izvanredni stručni i upravni nadzor Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

Nakon smjene ravnatelja Centra Branka Medunića, “pročešljana” je dokumentacija o problematičnoj obitelji. Večernji doznaje kako se majka djeteta nedugo nakon poroda, u rujnu 2018., javila Centru za socijalnu skrb i zatražila smještaj u sigurnoj kući zbog nasilnog partnera. No, nekoliko dana kasnije ipak je odlučila da se vrati partneru. Ubrzo nakon toga su se i vjenčali, a potom je par izrazio želju da im se dijete vrati.

Na želju je Centar pristao i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima.

Večernji piše kako je voditeljica tada redovito obilazila obitelj, a izgled malene nije dao naslutiti da se u domu odvijalo zlostavljanje. Bila je uredna, počešljana, lijepo obučena i urednog razvoja.

No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, sve slabije govori. I sama je voditeljica to primijetila te u izvješću iz ožujka ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa.

Samo dan prije nego što je djevojčica završila u bolnici s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. S obzirom na to, utvrđeno je da je za curicu bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji, gdje se dobro adaptirala i razvijala te je razvila snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima.

No, do toga nikad nije došlo.

Komentari