‘CRTU ĆEMO PODVUĆI NA KRAJU PANDEMIJE’ Capak otkrio što je u ovoj situaciji najbitnije!

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak su poručili da najbolje što znaju upravljaju krizom, a kada pandemija završi vlada i stožer će napraviti analizu poduzetih epidemioloških mjera.

“Treba pričekati kraj pandemije da bi se ocijenilo što se radilo i je li to bilo dobro. U zadnjih 14 dana imamo ovako lošu incidenciju, no treba evaluirati čitavu epidemiju od početka od 25. veljače, kada je registriran prvi slučaj oboljelog u Hrvatskoj”, odgovorio je epidemiolog Krunoslav Capak na prozivke oporbe koja traži političku odgovornost Vlade zbog visokog broja novooboljelih i umrlih od covida-19.

Članovi stožera poručili su na konferenciji za novinare da su mjere u cijelom svijetu slične, a njihovo donošenje u Hrvatskoj ovisilo je gospodarskim, socijalnim i psihološkim aspektima.

“Je li neka mjera donesena na vrijeme o tome će se suditi na kraju, no treba imati u vidu širu sliku, ukupnu sliku što se tiče gospodarske i društvene aktivnosti, psihičkog stanja nacije i socijalnih aspekata”, rekao je Capak.

Ustvrdio je da je Hrvatska bila najbolja u jednom trenutku, no zadnja dva tjedna po nekim je parametrima najgora u Europi, “Crtu ćemo podvući na kraju pandemije”, poručio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako uopće nije problem da on plati cijenu “svega ovoga” te dodao kako bi volio vidjeti koji su relevantni znanstveni izvori kojima se potkrjepljuju optužbe da se zakasnilo s mjerama.

“Radim u ovom trenutku najbolje što mogu, a u jednom trenutku će hrvatski narod procjenjivati moju ulogu i nije problem snositi posljedice ako sam nešto krivo napravio”, istaknuo je.

Upitan za političku odgovornost Stožera u upravljanju krizom, Božinović je naglasio da je stožer ”već 10 mjeseci potpuno fokusiran na svakodnevno promišljanje kako smanjiti brojeve”.

”Radimo najbolje što znamo. Nakon što ovo prođe u cijelom svijetu će se raditi analize, možda nam znanost ukaže na neko rješenje koje je bilo pred nama, ali ga nitko u svijetu nije vidio, ne bi bilo prvi put u povijesti. Mjere su u svijetu slične, ali se razlikuju u raznim socijalno-gospodarskim faktorima. Gledamo, uspoređujemo pokazatelje kod nas i u bližem okruženju, ovo nije epidemija koja traje sedam do 14 dana. Siguran sam da će svi napraviti, uključujući i Stožer i Vladu, analizu svega”, zaključio je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, na pitanje o odgovornosti, odgovorila je kako se nada da je na press konferenciji, a ne u sudnici.

Istaknula je odgovorno radi, maksimalno što može, a kada epidemija završi, napravit će se opsežne stručne analize da se vidi gdje su koje mjere bile adekvatne.


Komentari