CROMILK TVRDI: Trgovački lanci uvozom mlijeka i sira ugrožavaju domaće farmere i mljekarsku industriju

Facebook / Dukat

Prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca i damping cijena gotovih proizvoda, doveo do ogromnih zaliha u domaćoj mljekarskoj industriji.

Cromilk je izrazio svoju zabrinutost zbog naglog porasta uvoza mlječnih proizvoda, priopćenje prenosimo u cijelosti:

Domaći mljekarski sektor već se nekoliko godina suočava s ozbiljnim problemima. Ulaskom hrvatske u EU došlo je do naglog porasta uvoza gotovih proizvoda od strane trgovačkih lanaca po dampinškim cijenama, a situacija je dodatno otežana uvođenjem ruskog embarga i ukidanjem mliječnih kvota u EU. U Europskoj uniji je zbog ukidanja kvota proizvodnja na farmama porasla za dva posto u odnosu na 2014. godinu, što je ukupno oko tri milijarde litara novog mlijeka koje je trebalo naći svoje tržište nakon ruskog embarga. To mlijeko na kraju završava na tržištu koje je najmanje zaštičeno, a u koje spada i hrvatsko.

Tako danas na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj imamo gotovo polovicu proizvoda iz uvoza dok je prije pet godina ta brojka iznosila oko dvadeset posto.

Prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po dampinšim cijenama, u našoj je zemlji doveo do deflacije proizvođačkih cijena, što podrazumijeva urušavanje profitabilnosti poslovanja cjelokupnog mljekarskog sektora i farmera i mljekarske industrije te izravno ugrožava gotovo 30 tisuća zaposlenih u mljekarskom sektoru. Mljekarska industrija ulaže velike napore kako bi čitav sektor nastavio poslovati konkurentno, no činjenica je kako se u skladištima hrvatskih mljekara stvaraju ogromne zalihe koje se zbog prekomjernog uvoza od strane trgovačkih lanaca, ne mogu prodati.

Podsjetimo kako je gotovo 97 posto ukupno prikupljenog svježeg mlijeka u hrvatskoj najviše EU klase te prolazi u samom procesu prerade stroge inspekcije i kontrole, dok proizvodi koji u našu zemlju dolaze iz EU ne podliježu inspekcijskom nadzoru.

Ovim putem pozivamo resorno ministarstvo, primarne proizvođače i trgovinu na zajedničku izradu kodeksa ponašanja i dobre trgovačke prakse kako bi svi dionici koji prodaju i/ili proizvode u prehrambenom sektoru u Hrvatskoj, mogli poslovati u fer uvjetima.


Komentari