Crkva se odriče 30 milijuna kuna zbog koronakrize! Donosimo koliko su iz proračuna dobili u posljednjih osam godina

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog “koronakrize” Katolička crkva u Hrvatskoj odlučila se odreći deset posto ukupnog prihoda iz državnog proračuna za ovu godinu, koji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) od države dobiva prema jednom od četiri Vatikanska ugovora.

Naime, na temelju ovih ugovora o gospodarskim pitanjima HBK godišnje u prosjeku dobije 300 milijuna kuna, crkva se prema toj računici odrekla oko 30 milijuna kuna zbog koronakrize. Potvrdili su to i izvori iz Crkve, piše Jutarnji.hr.

“Nitko nas na to nije prisilio, pristali smo na to dobrovoljno. Bit će nam teško, ali ne možemo biti slijepi na ono što se događa oko nas. Kao što nismo bili slijepi kada je počela financijska kriza, kada smo se u četiri godine odrekli oko 160 milijuna kuna”, ističu izvori iz Crkve i dodaju kako i njih čeka obnova mnogobrojnih crkvi diljem Zagreba koje su stradale u razornom potresu.

“Za obnovu tih objekata trebat će iznimna sredstva. Osim toga, ove godine nije bilo mnogo hodočasnika i turista, crkve su bila zatvorene 45 dana zbog pandemije. A sve to utjecalo je i na sveukupne financije Crkve“, pričaju sugovornici Jutarnjeg lista.

Iz Vlade su zahvalili Crkvi što se odrekla ovog iznosa.

Inače, riječ je o najizdašnijem od četiriju Vatikanskih ugovora, koji je država potpisala sa Svetom Stolicom i ratificirala 1998. godine. Odnosi se na financiranje naknada, odnosno plaća klera, karitativne djelatnosti i obrazovanja svećenika, a ugovorom je riješeno i pitanje naknada za oduzetu imovinu.

Prema ovom ugovoru, država je obvezna Crkvi mjesečno davati iz godišnjeg državnog proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa u Hrvatskoj, a u taj novčani iznos, osim troškova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, uključeni su i troškovi gradnje i održavanja crkava i pastoralnih središta koji nisu na popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke crkve. Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u prvom polugodištu iznosila je 9181 kunu, a u Hrvatskoj je oko 1300 župa, što znači da mjesečno po ovoj stavci dobivaju 23,8 milijuna kuna.

Koliko je novca iz proračuna Crkva dobila prema Ugovoru o gospodarskoj suradnji

2020. 199,4 milijuna kuna
2019. 275,2 milijuna kuna
2018. 216,7 milijuna kuna
2017. 275,3 milijuna kuna
2016. 286,4 milijuna kuna
2015. 356,1 milijun kuna
2014. 363 milijuna kuna
2013. 359,6 milijuna kuna

 


Komentari