ČOVJEK KOJI RUŠI KARAMARKA: Kontroverzni politički veteran ima pravog asa u rukavu

Facebook

Čini se kako je bitka za preuzimanje vodstva u HDZ-u počela.

I dok se još uvijek sliježu dojmovi oko rezultata parlamentarnih izbora, odnosno činjenice kako mnogi članovi Domoljubne koalicije vodstvu zamjeraju olako prepuštanje ministarstava u ruke MOST-a, očito je kako se HDZ trenutno nalazi u turbulentnom razdoblju jer naime, sve je bliži datum u kojem će se odlučivati o novom vodstvu najveće domoljubne stranke u Hrvatskoj. Prema pisanju medija, pitanje je dana kada će izbori raspisati.

Jedni tvrde kako činjenica da je upravo aktualni sef Tomislav Karamarko postao prvi potpredsjednik Vlade RH znatno utječe na njegovu političku budućnost, drugi su pak sigurni i nadaju se kako Karamarko broji svoje posljednje dane na čelu ove stranke. Iako je tijekom svog mandata pokušavao ugasiti sve nastale struje i stranačke podjele, čini se kako su ambicije pojedinaca ipak ostale sveprisutne pa se tako za nadolazeće unutarstranačke izbore priprema pravi rat.

S druge strane, događanja posljednjih mjesec dana sugeriraju kako će se u ove izbore gdje se ponovo vraća načelo jedan član – jedan glas, umiješati i druge strane pa tako i sama predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović koja je posljednjim potezom Karamarku poslala zanimljivu poruku. Često nazivana marionetom HDZ-a, predsjednica je odlučila tome stati na kraj pa je između ostalog, odlučila za svog izaslanika u Vukovar imenovati bivšeg HDZ-ovca Dragu Prgometa koji je u vrlo dobrim odnosima s najizglednijim Karamarkovim protukandidatom: Andrejem Plenkovićem.

Sve veća podrška Plenkoviću

Nije tajna kako je ugledni HDZ-ov EU zastupnik Andrej Plenković nemalo puta prozvan Karamarkovim nasljednikom iako se on osobno po tom pitanju, nikada nije izjasnio. No, politička situacija, točnije potezi njegove okoline i bliskih suradnika sugeriraju kako se upravo njemu, priprema teren za preuzimanje stranke, a idejni začetnik ovog ”projekta” je glavom i bradom Vladimir Šeks.

Facebook
Facebook

Jasno je kako Šeks ima itekako razloga za osvetiti se Karamarku koji ga je navodno, u dogovoru s predsjednicom, eliminirao s Pantovčaka, ali i zatražio njegovo povlačenje iz saborskih klupa. Politički veteran koji već godinama uspješno egzistira i pliva u političkim vodama odlučio je tako uzeti stvar u svoje ruke pa na sve strane, prikuplja pristaše koje će podržati njegov plan za micanjem Karamarka.

Plenković kao kandidat koji, nota bene, uživa i veliku potporu članstva i javnosti općenito, idealan je kandidat na čelo stranke kojoj su dojučerasnji partneri i podupiratelji Nijemci, zamjerili zaoštravanje reotirike i odmicanje stranke od tzv. desnog centra pa tako kruže glasine kako i međunarodni politički krugovi upravo u umjerenom i sofisticiranom Plenkoviću vide budućnost ove stranke. Svjestan je toga i sam Šeks pa uz podršku nekolicine moćnih HDZ-ovaca intenzivno radi na realizaciji svoga plana koji prema svemu sudeći, podržava i sama predsjednica.

>>> TAJNOVITA PLENKOVIĆEVA SUPRUGA: Evo zašto se zgodna plavuša skriva od medija (FOTO)

Tko je zapravo Vladimiri Šeks?

Naime, zaviri li se malo u biografiju koju je Vladimir Šeks uputio Predsjedništvu SFRJ u svezi krivičnog postupka koji se protiv njega vodio pred Okružnim sudom Osijek /spis br. K-100/81/, zbog navodno učinjenog djela neprijateljske propagande, mnoge stvari će postati jasnije, piše portal dnevno.hr.

”Obraćam vam se u vezi krivičnog postupka koji se vodi protiv mene pred Okružnim sudom u Osijeku /spis br. K-100/81/, zbog navodno učinjenog djela neprijateljske propagande…

Kao student Pravnog fakulteta u Zagrebu sam sudjelovao na saveznim radnim akcijama na kojima sam vršio odgovorne dužnosti i bio proglašen udarnikom. Kao član SKJ na Sveučilištu obavljao sam dužnost predsjednika Saveza studenata Pravnog fakulteta, predsjednika Skupštine za marksističko-ideološki rad, delegata Sveučilišne skupštine, da sam kao stipendist Javnog tužilaštva Hrvatske pri završenom studiju bio raspoređen na rad u Javno tužilaštvo Vinkovci u kome sam obavljao dužnosti sekretara sindikalne organizacije pravosudnih ustanova, tajnika mjesne organizacije SSRNJ-a, člana sekretarijata mjesne partijske organizacije SKJ, člana komisije za društveni nadzor SO Vinkovci i tajnika Društva pravnika SO Vinkovci. U JNA sam sekretar organizacije SK oklopnih jedinica pri V. Armijskoj oblasti i delegat divizijske konferencije SKJ. U Osijeku sam obavljao dužnosti člana sekretarijata organizacije SK pravosudnih ustanova i člana Komisije za društvenu samozaštitu socijalističkog saveza radnog naroda SO Osijek. Moja cijela uža i šira obitelj bez iznimke sudjeluje u NOR-u i poslijeratnoj izgradnji zemlje. Otac kao aktivist radničkog pokreta za cijelo vrijeme rata pod iznimno teškim i složenim uvjeima ilegalnog rada po direktivama KPJ organizira u Osijeku tvorničke radnike radi sabotaže i diverzija, radi na organiziranju JNOF-e, nabavlja i prebacuje razni materijal za NOVJ, organizira i prebacivanje ugroženih aktivista i drugih u partizane, organizira punktove za skrivanje ugroženih osoba, čuvanje oružja i hrane i materijala i sve to prebacuje u NOVJ. Hapšen i progonjen od okupatora. Ujak, prvi ratni komandant inžinjerijske brigade III. Armije, poslije rata i danas aktivan društveno-politički radnik. Stric, član KPJ od 1929. g. istaknuti sudionik radničkog pokreta u Beogradu, za vrijeme rata istaknuti partijski radnik u Beogradu, poslije rata se niz godina nalazi na istaknutim i odgovornim mjestima u društveno-političkom životu i privrednom životu. Svi ostali članovi obitelji aktivno sudjelovali u NOP-u kao partizani ili ilegalni aktivisti. Mnogi stradali od okupatora, neki u koncentracijskim logorima.

Odvjetnik Vladimir Šeks, Osijek,

Vijenac VI. Udarnog Slavonskog korpusa br. 1.

(054) 25-185,

dana 28.12.1981.”


Komentari