‘CILJ JE CIJEPITI ŠTO VIŠE LJUDI’ Čak je i Rusija spremna isporučiti svoj Sputnik

Foto: Zagreb.info

Premijer Andrej Plenković poručio je kako očekuje da se svi pridržavaju plana cijepljenja, a vezano za nabavu cjepiva kazao je da je Rusija spremna isporučiti svoj Sputnik no da se razmatra s Hrvatskom agencijom za lijekove “što se može učiniti poštujući pravnu stečevinu EU”.

“U najboljoj smo vjeri donijeli plan cijepljenja i treba ga se pridržavati, pozdravio sam nove protokole HZJZ-a i očekujem da se svi pridržavamo toga”, rekao je Plenković u ponedjeljak prilikom obilaska novog studenskog doma u Dubrovniku.

Pojasnio je kako cjepiva dolaze prvo u u HZJZ, a zatim u županijske zavode, bolnice i drugdje istaknuvši kako svi moraju voditi računa o prioritetima.

„Cilj svih je što prije cijepiti što veći broj ljudi i da se pritom držimo koncepta najugroženijih”, kazao je Plenković dodavši da su se političari cijepili kao poticaj početku kampanje cijepljenja.

Nema šanse da županijski zavod odvraća starije da prime AstraZenecu

Što se tiče odluke primorsko-goranskog Zavoda za javno zdravstvo da AstraZeneca cjepivom neće cijepiti starije od 65 godina Plenković je poručio kako je to nedopustivo te najavio promjenu u sustavu.

„Nema teorijske šanse da nam županijski zavod buni ljude i odvraća starije da prime to cjepivo”, kazao je.

Vezano za dobavu cjepiva Plenković je rekao da su prošlog tjedana obavljeni razgovori s farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Europske komisije te da se očekuje ubrzanje dostave, do kraja ožujka više od 600 tisuća te još veća isporuka u drugom kvartalu.

Dodao je kako je i Rusija spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnik. „Sada razmatramo s Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED) što pravno možemo učiniti, poštujući pravnu stečevinu EU. Pravilo je zbog sigurnosti javnog zdravlja osigurati filter EMA i jednom kada oni odobre onda je moguće koristiti i ta cjepiva u Hrvatskoj”, rekao je.

Kaže da je obavio razgovor i s ministrom zdravstva i ministrom vanjskih poslova kako bi vidio može li se jedan dio cjepiva riješiti na taj način ali uz sigurnost za građane.

Premijer je komentirao i popuštanje epidemioloških mjera naglasivši da se one balansiraju, rade u najboljoj mjeri, da se prati što rade druge zemlje te djelatnostima koje ne mogu raditi daju kompenzacije.

„Od danas smo omogućili prodavanje pića za van, napravili smo bitan korak i ako epidemiološka slika bude i dalje ovako dobra normalno da ćemo poduzeti i druge korake”, najavio je.

Samo otvaranje novog studenskog doma u Dubrovniku Plenković je ocijenio kao snažan iskorak ulaganja u obrazovanje i mlade generacije što je ključ razvoja Hrvatske. Riječ je o projektu vrijednom 219 milijuna kuna koji je sufinanciran europskim sredstvima.


Komentari