CIJENE NASTAVLJAJU DIVLJATI: ‘U ovoj godini stanovi u Zagrebu su 15% skuplji nego što su bili lani’

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Usprkos pandemiji, potresima pa potom i ratu u Ukrajini, cijene nekretnina nastavljaju rasti.

“Sve ono što se događa je utjecalo na situaciju da cijene u posljednje dvije godine konstantno rastu. U ovoj godini stanovi u Zagrebu su 15% skuplji nego što su bili lani”, rekao je za HRT stručnjak za tržište nekretnina, Boro Vujović.

Dodao je da je inflacija koja je sveprisutna, prisutna je i u građevinskoj industriji. Cijene na obali su i veće nego u Zagrebu, a većinu nekretnina kupuju stranci

“Činjenica je da ima jako puno stranih kupaca. U ovom trenutku nekretnina za prodaju u Dubrovniku gotovo da i nema jer novogradnje praktički ne postoje, zahvaljujući tome, cijene značajno rastu”, rekao je Frano Bezić, stručnjak za tržište nekretnina. Smatra kako Dubrovniku nedostaje infrastrukture koju treba urediti. Tako bi se bolje povezali, a okolica gdje ima dovoljno prostora za izgradnju, mogla bi biti bolje valorizirana i iskorištena.

Na pitanje hoće li viši životni troškovi i rast kamatnih stopa usporiti potražnju i utjecati na cijene, Vujović je odgovorio da je situacija vrlo kompleksna, te nije siguran da se u povijesti događala ovakva konkretna situacija.

“Imamo inflaciju, novac svaki dan gubi vrijednost. S druge strane, ovo što su najavili povećanje kamatnih stopa, ali i postrožavanje uvjeta kreditiranja će sigurno dovesti do manje potražnje kupaca koji kupuju kreditom, a i dijela onih koji su zbog niskih kamatnih stopa kupovali kreditima kako bi imali određeni prinos na nekretnine”, kazao je Vujović.

Smatra da ovaj trend neće biti vječan i realno je očekivati da će se smanjiti potražnja i da će se zaustaviti trend ovako velikog rasta cijena.

Komentari