CIJENE BENZINA RAPIDNO RASTU, ali dizel je pojeftinio

aeconomiadelosconsumidores.adicae.net

Cijene benzina opet su narasle.

Peti tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene benzina. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za 5 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,73 do 8,77 kuna, ovisno o kompaniji. U posljednjih pet tjedana, litra benzina poskupila je ukupno 61 lipu zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 30,5 kuna.

No, nakon mjesec dana rasta, dizelska goriva u utorak su pojeftinila.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info cijena litre eurodizela pala je 4 lipe i sada se prodaje u rasponu od 7,79 do 7,82 kuna.  Isto tako, razloga za zadovoljstvo imaju i vozači koji koriste autoplin. Ta je vrsta goriva u utorak jeftinija za oko 3 lipe i na većini postaja prodaje se po cijeni od 3,83 kune.

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj prošloga je tjedna pao za 1,7 posto, što je i dovelo do jeftinijeg dizelskog goriva i autoplina. S obzirom na to da je barel sirove nafte (tipa Brent) opet iznad 40 dolara (kreće se oko 41,5 dolara i budući da je u utorak tečaj dolara bio 6,67 što je nastavak pada, te ako se spomenuti uvjeti zadrže do kraja tjedna, idućega bi opet promjene mogle biti minimalne.

 

 


Komentari