CIJELI OTOK JE PJEVAO U GLAS: Pogledajte scene s koncerta posvećenog Oliveru

FOTO: Ante Cizmic

Datum 29.srpnja, čini se, bit će zauvijek dan u kojem će se Vela Luka, Hrvatska, pa i svijet prisjećati Olivera Dragojevića. Ove godine dvije su godine od kada nas je napustio naš stari morski vuk, glazbenik, pjevač, prijatelj i čovik. Vela Luka cijeli tjedan posvetila je svom Oliveru, no jučerašnji dan bio je kulminacija svih nota i osjećaja koje je Oliver utkao u generacije svojim pjesmama, glasom, energijom i pojavom.

Dan je započet polaganjem vijenca na njegovom posljednjem počivalištu, zatim nastavljen misom u crkvi Sv. Josipa te recitalom, dok nas je u večernji dio manifestacije uvela promocija knjige Zlatka Galla „Trag u beskraju“, a Zlatko nas je ujedno uveo i u večernji koncert kojim se slavi sve ono što je Oliver bio i tragom nam ostavio. Njegov nećak, Petar Dragojević, otvorio je koncert pjesmom „Kad mi dođeš ti“, a nastavio „Tragom u beskraju“, pjesmom koja mu mnogo znači, budući da ju je Oliver otpjevao na Petrovom vjenčanju za prvi ples. Nakon Petra, Oliverovi Dupini izveli su „Nadalinu“, a Dražen Bogdanović na saxu „Molitvu za Magdalenu“. Nina Badrić oduševila je nizom Oliverovih najpoznatijih, ali i najzanimljivijih pjesama, od „Dešperadun“ do „Skalinade“ ili „Malinkonije“.

Nakon Nine, na pozornicu je izašao Petar Grašo, koji je sve prisutne začarao izvedbama pjesama „Nocturno“, „Dobro jutro tugo“, „Dva put sam umra“, „Nedostaješ mi ti“. Večer je završena skupnim interpretacijama pjesama „U ljubav vjere nemam“, „Cesarica“, „Što to bješe ljubav“ i „Moj lipi anđele“.

To što je tu večer Vela Luka bila, teško je opisati riječima. Spoj neopisive energije vladao je cijelim otokom, no pjesma koja je izlazila iz svakog kantuna potpuno je zavladala, jer pjevalo se na pozornici, ispred nje, na rivi u hodu, u kafićima, ispred video zidova, s brodova i barki…Pjesma i Oliver osjećali su se u svakom djeliću mjesta i u svakom, namjernom ili usputnom prolazniku.

Vela Luka drugu godinu zaredom poslala je najljepši pozdrav svom Kapetanu, a tome se priključio i cijeli svijet, jer su live streamove Hrvatskog Telekoma i narodnog pratili iz cijelog svijeta, od Buenos Airesa ili Londona do New Yorka, od Francuske do Kanade, od Ploča, preko Umaga do Iloka ili Zagreba (da ne nabrajamo) i naravno, njegovog Splita. Uz Petra Dragojevića, Ninu Badrić, Dupine i Petra Grašu, da večer bude čista čarolija pobrinuli su se članovi gudačkog kvarteta, razni instrumentalisti, dirigent Alan Bjelinski te producent Ante Gelo.

Kako se cijeli tjedan obilježava spomen na lik i djelo Olivera Dragojevića, večeras, 30. srpnja, u Veloj Luci, također na pijaci ispred crkve Sv. Josipa, sprema se jedan sasvim poseban program – kada pozornicu preuzimaju mladi hrvatski glazbenici, njih čak šesnaest! Na koncertu naziva „Evo mene među moje“ nastupit će: Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta i Petra Roško, pod producentskom palicom Ante Gele.


Komentari