CIGARETE POSKUPLJUJU! Država ‘udara po džepu pušača’, doznaje se i koliko će biti skuplje

Photo: Goran Stanzl/Vecernji list

Iako su već sada luksuz, cigarete će još poskupjeti. Navedenu informaciju s javnošću, Vlada je obznanila na sjednici u četvrtak. Tako će trošarina na grijani duhan porasti za čak 75 posto, dok će za sitno rezani duhan i cigarete porasti oko osam posto, pri čemu kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune.

Ovo poskupljenje na sjednici je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazavši da će uredba na snagu stupiti 1. ožujka.

“Nakon što je provedeno javno savjetovanje, predlažem da se utvrde nove visine trošarina na duhan, duhanske prerađevine i duhanske proizvode. Krenut ću od cigareta koje su najznačajnije, povećava se visina trošarina na cigarete. Specifična trošarina u iznosu od 400 kuna za 1000 komada cigareta u odnosu na postojećih 370 kuna za 1000 komada cigareta. Proporcionalna trošarina se ne bi mijenjala, ostala bi 34 posto od maloprodajne cijene. Minimalna trošarina se povećava na 888 kuna na tisuću komada, u odnosu na postojećih 824 kune”, rekao je Marić.

“Sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje na 860 kuna za kilogram s postojećih 800. Za cigare i cigarilose, 860 kuna za tisuću komada s obzirom na postojećih 800 kuna. Grijane duhanske proizvode 1400 kuna u odnosu na 800 kuna. Te nove duhanske proizvode, 860 kuna na postojećih 800 kuna”.

S obzirom na to da ljude najviše zanima cijena u trgovinama, Marić je rekao što očekuje pušače.

“Što se tiče cigareta, prema našim kalkulacijama ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta više od dvije kune”, rekao je Marić.

Komentari