Čelnik liječničke komore alarmira: Postoji opasnost da neće biti dovoljno respiratora

foto:pexels

U petak je održan sastanak ministra Vilija Beroša i predstavnika liječnika, nakon čega je ministar izjavio kako je sastanak bio koristan, te kako je istim zadovoljan. No, jesu li liječnici zadovoljni? Nakon sastanka s ministrom Berošem pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimira Luetića.

“Ministar je iznio stav Vlade koja misli da su mjere zadovoljavaljuće, i da treba pričekati do postrožavanja mjera. Mi smo jasno artikulirali da mjere treba dovesti već sada. Doći će do značajnog preopterećenja zdrav susustava i do lockdowna”, kaže Luetić te ističe da je “zdravstveni sustav već opterećen COVID pacijentima, a ako se nastavi trend nećemo imati mogućnost pružiti skrb svima koji će je trebati”.

Trenutno je 135 pacijenata na respiratorima i postoji opasnost da respiratora ne bude dovoljno.

“I to je crna mogućnost, toga se pribojavamo. Da budemo u poziciji da biramo koga ćemo staviti na respirator, kome ćemo pružiti šansu za preživljavanje”, rekao je Luetić.

Postoji mogućnost da se uređaji posude iz drugih zemalja, ali Luetić se nada da to toga neće doći jer smo u prvom valu vidjeli da to baš i ne funkcionira.


“Hrvatska ima najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra”, smatra predsjednik HLK-a.

Što se tiče onkoloških pacijenata koji su ostali bez lijekova, Luetić se nada da će se to riješiti u roku od nekoliko dana i ističe da onkološki pacijenti, uz COVID pacijente, moraju biti prioritet.

Komentari

loading...