Čelnici svih europskih obavještajnih službi dolaze u Zagreb: Osniva se europski Obavještajni koledž

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Danas, 26. veljače, u Zagrebu će se potpisati Pismo namjere (Letter of Intent – LOI) kojim će se završiti projekt osnivanja Obavještajnog koledža u Europi, javlja Jutarnji list.

U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, 23 zemlje potpisat će dokument kojim se utvrđuju ciljevi Koledža, njegovo područje djelovanja i njegovo upravljanje

Ideju o osnivanju Koledža pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron govorom na Sorbonni u rujnu 2017. godine kada je govorio o snažnijoj Europi te kada je poticao suverenitet Europe. Macron je tada, između ostalog, izrazio potrebu za osnivanjem svojevrsne europske obavještajne akademije gdje bi se obavještajne zajednice članica EU-a još više zbližavale kroz obuku, obrazovanje i razmjenu.

Nakon početne inicijative, Francuska je 5. ožujka 2019. okupila europske sigurnosne i obavještajne službe, gdje se započeo rad na koncipiranju Obavještajnog koledža u Europi. Tom prilikom, ravnatelj SOA-e, Daniel Markić, bio je jedan od panelista.

Nakon godinu dana rada, europske službe dogovorile su koncept i Koledž će započeti s radom u Zagrebu.

Tri glavne misije Koledža biti će:

  1. Pokretanje strateškog dijaloga između obavještajnih zajednica u Europi dopuštajući rukovoditeljima različitih službi da se okupljaju i uspoređuju njihova iskustva na operativnoj razini tijekom tematskih radionica
  2. Doprinos nacionalnim i europskim donositeljima odluka, ali i građana, kako bi se podigla svijest o izazovima i pitanjima vezanim za obavještajne podatke;
  3. Razvijanje akademske suradnje kroz izdavačku aktivnost i provedbu namjenskog akademskog programa koji će pridonijeti izgradnji zajedničke kulture

Svečanost potpisivanja Pisma namjere i panel raspravu organizira SOA, u suradnji s privremenim tajništvom Koledža u Parizu. Sudjelovanje u Koledžu ponuđeno je za 30 država (27 članica EU-a + Ujedinjeno Kraljevina, Norveška i Švicarska), a do sada su 23 države potvrdile da će potpisati Pismo namjere (Francuska, Njemačka, Italija, Hrvatska, Nizozemska, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Norveška, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevina). Koledž nije osnovan u sklopu strukture EU, iako je vezan za njegove članice.

Ujedno se radi o najvećem javnom događaju kojeg je SOA do sada organizirala, a ovaj skup ima javnu dimenziju i želi otvoriti europske obavještajne službe prema europskoj javnosti.

Nakon ovog događaja uslijedit će javna rasprava o „obavještajnoj suradnji“ u kojoj će sudjelovati predstavnici europske obavještajne zajednice i donositelji odluka.


Komentari