Čavajdin zahtjev ocijenjen pozitivno na drugostupanjskoj komisiji: Beroš rekao kako već sutra može na razgovor o opcijama

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Drugostupanjska komisija koja je razmatrala trudnoći Mirele Čavajde, pozitivno je ocijenila njen zahtjev za prekid trudnoće.

O svemu se oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš. Naveo je kako je magnet mozga pokazao nove značajno promijenjene okolnosti, ali nije želio u detalje.

“Drugostupanjska komisija je zaključila da su ispunjeni i medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće. Riječ je o onome što naš zakon definira člankom 22 kada govori o stanju ploda. Komisija od eminentnih medicinskih stručnjaka, suca i zdravstvenog radnika, odredilo je da je stanje teško”, rekao je Beroš te dodao kako je Čavajdina odvjetnica već obavještena.

“Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama”, najavio je Beroš.

Najavio je dodatno očitovanje kada primi kompletno izvješće.

“Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje”, naveo je Beroš.

Dodao je i kako se feticid ne oprovdi u Hrvatskoj, ali zato postoji opcija odlaska u inozemstvo.

“Nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način. Zdravstvena administracija se ne bi trebala miješati u stručna pitanja. Očekujem da struka prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog vjerujem da ću osobno na tome inzistirati”, najavio je Beroš.

Komentirao je i izjave liječnika prekorivši ih kako su i liječnici i pojedinci postupali ne misleći na osjećaje pacijentice.

Također, je rekao da ne zna je li se ovo sve moglo izbjeći i bili se situacija razriješila bez Čavajdinog istupa u medijima, ali je naglasio kako je “pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku opravdano i dozvoljeno”.

Podsjetimo, unatoč liječničkom mišljenju kako će njeno dijete zbog tumora ili umrijeti ili biti biljka, četiri zagrebačke bolnice odbile su Čavajdin zahtjev za prekidom trudnoće, što je razbjesnilo javnost i alarmiralo zdravstveni sustav.

Slovenski stručnjaci su već ranije donijeli pozitivnu odluku za njen zahtjev.

Plenković: Potrebno je više obazrivosti

Uoči rezultata komisije, a nakon što je proteklih dana naglasio kako je to osjetljivo pitanje, primarno zdravstveno, a ne političko, predsjednik vlade Andrej Plenković u srijedu je u Dubrovniku rekao kako zdravstveni sustav mora pokazati dodatnu obazrivost za Mirelu Čavajdu koja nosi bolesno dijete.

“Prije svega suosjećanje prema gospođi Čavajdi i svemu što ona prolazi. Imamo zakon na snazi i jasno regulirane situacije što se događa nakon 10. tjedna trudnoće kada postoje određeni medicinski razlozi, postoje povjerenstva i treba pričekati stav drugostupanjskog povjerenstva koje koliko sam shvatio danas zasjeda pa ćemo nakon toga svi biti upućeniji”, rekao je Plenković.

Dodao je i kako Čavajdin slučaj nema veze sa trenutnim zakonom i postojećim propisima, već teškim okolnostima trudnoće Mirele Čavajde koju nikome ne bi poželio.

Nakon novinarske napomene kako Čavajda nije dobila psihološku pomoć, premijer je istaknuo kako to pokazuje potrebu za većom susretljivošću zdravstvenog sustava koji mora biti pažljiv i obazriv kod svakog slučaja, te je istaknuo kako je siguran da trenutno liječnici na njemom slučaju tako sada postupaju.

Komentari