U čast hrvatskom predsjedavanju Europskom unijom kreće projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva

pexels.com

Hrvatska, kao članica Europske Unije, koja će predsjedavati ovom velikom obitelji u prvih šest mjeseci 2020. godine, uz ostalo ima i veliku čast predstaviti premijerno nekoliko projekata i aktivnosti koje će baštiniti svih 28 članica zajedničke države prije i u vrijeme ovog mandata i iznimne dužnosti.
U tom cilju, Virtualni ženski poduzetnički centar kreirao je u suradnji s poduzetnicama Hrvatske, ali i nekoliko EU država, te institucija, projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, koji će se provoditi diljem Starog kontinenta.

Ovaj projekt, intelektualno je vlasništvo Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, idejne začetnice i voditeljice projekta Mirele Glavaš, članice centra i poduzetnice s više od 24 godine iskustva na realnom sektoru.
Projekt je, s obzirom na prijašnja loša iskustva suradnje s nekim našim dosadašnjim partnerima te njihovu krađu našeg vlasništva kao i plagiranje istoga, ovog puta intelektualno i projektno zaštićen pred svim relevantnim institucijama. Projekt će se u vidu licenci provoditi u državama Europe, iz kojih od Norveške do Bugarske već sada ima interesa za provedbu.

Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, želi skrenuti pozornost na velike razlike između poduzetnica, koje žive u razvijenim gradovima i općinama, naspram ruralnih i otočkih područja.
Projekt je, s obzirom na prijašnja loša iskustva suradnje s nekim našim dosadašnjim partnerima te njihovu krađu našeg vlasništva kao i plagiranje istoga, ovog puta intelektualno i projektno zaštićen pred svim relevantnim institucijama. Projekt će se u vidu licenci provoditi u državama Europe, iz kojih od Norveške do Bugarske već sada ima interesa za provedbu.
Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, želi skrenuti pozornost na velike razlike između poduzetnica, koje žive u razvijenim gradovima i općinama, naspram ruralnih i otočkih područja.
Tijekom svog poduzetničkog angažmana i radnog vijeka, koji broji više od 24. godine, imala sam i tu iznimnu čast biti i zamjenicom gradonačelnika Nove Gradiške. U tom nadasve zanimljivom angažmanu gdje sam bila imenovana kao nestranačka stručnjakinja, mogla sam napraviti usporedbu između vođenja poduzetničkog pothvata – gdje su vam mogućnosti neograničene kako u odabiru
svojih poslovnih partnera tako i upravljanju rizicima, pregovaranju, stvaranju novih ideja, upošljavanja kadrova koji su potrebni za određene projekte i svih drugih čimbenika, koji utječu na poduzetničke aktivnosti do druge strane – one javne – gdje imate na raspolaganju sve resurse ali odgovornost prema načinu vođenja uprave koja je prvenstveno javna, a odgovornost koju preuzmete u trenutku stupanja na takvu dužnost je veća nego u poduzetništvu jer više ne upravljate sa osobnim rizicima nego sa sredstvima svih nas. Kako bi osnažili sinergiju između poduzetnika i lokalne uprave nastao je projekt “Grad prijatelj ženskog poduzetništva”  – ocijenila je motive nastanka projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, idejna začetnica projekta, poduzetnica Mirela Glavaš.

U Hrvatskoj ovaj projekt prati sve odredbe koje su donesene temeljem Strategije za razvoj ženskog poduzetništva u RH za razdoblje od 2014 – 2020. Projekt će biti usmjeren osobito na Slavoniju, Liku i Gorski Kotar, te zasebno otoke.

Gledano na cijelu Europu, s obzirom da svi gradovi ili općine ne raspolažu sa istim proračunom odlučili smo ih podijeliti u više kategorija:

veličini tj. broju registiranih poduzetnika
udio lokalne uprave u održavanju seminara i radionica putem Virtualnog poduzetničkog centra
udio korištenja resursa koji lokalna uprava daje na korištenje poduzetnicama s obzirom na broj žena poduzetnica

Raduje me činjenica da je nekoliko gradova u Hrvatskoj, ali i izvan nje odmah na prvi spomen našeg projekta pozitivno reagiralo te počelo ugovarati suradnju s nama na provedbi projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva. Naš projekt usmjeren je snaženu suradnje s lokalnim zajednicama i poduzetnica, koje će dobivenu šansu za potporu te subvencije, zacijelo višestruko vratiti onima koji su u njih vjerovali, pomagali im i naravno dali potreban vjetar u jedra da se poslovno osnaže i krenu s poduzetničkim aktivnostima – kazala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji će institucionalno provoditi ovaj projekt u cijeloj Europi zajedno s partnerima.

Prvi gradovi u Europi koji su intenzivno krenuli u ovaj projektu su Grad Lipik, Nova Gradiška, Zagreb, Sisak i Zaprešić, a njihovi gradonačelnici premijerno će svoje aktivnosti u ovom pravcu predstaviti na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe, 08. ožujka u Zagrebu.

Nakon puno aktivnosti koje radimo za naše poduzetnice i poduzetnike na području Lipika, uključivanje u ovaj projekt bio nam je normalan slijed aktivnosti. U našoj gospodarskoj zoni svi su prostori popunjeni, imamo status grad prijatelj poduzetnika i obrtnika, brojne subvencije dajemo našim poduzetnicima, organiziramo brojne edukacije za naše poduzetnike, pa je sasvim logičan korak bio da krenemo još intenzivnije podupirati i žene u poduzetništvu. Ovaj je projekt idealan za poticaj ženama u poduzetništvu, kojih je na području Grada Lipika više od 40 posto – istaknuo je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika u povodu početka provedbe projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva.
U projekt se već na samim počecima idejne razrade uključio i Grad Nova Gradiška.
Projekt “Grad prijatelj ženskog poduzetništva” je zanimljiv projekt kroz koji će vjerujem i manji gradovi i općine biti u mogućnosti istaći svoje prednosti naspram većih gradova – kao što su npr. uvjeti življenja, brzina obavljanja ishođenja raznih dozvola za pokretanje posla, što i sama Mirela Glavaš nastoji istaći u tom projektu.
Poduzetnicama, koje su uz poduzetništvo i majke, odlučili smo u suradnji sa Virtualnim poduzetničkim centrom, omogućiti poslovne edukacije i to kroz cijelu 2017. godinu, a vjerujem da će biti još odličnih projekata i ideja u kojima ćemo nastojati biti potpora kroz resurse koje trenutno imamo. Veselim se povelji koja će mi biti uručena i na taj način i dalje promovirati Novu Gradišku. Grad Nova Gradiška je iznimno sklon razvoju poduzetništva, a s obzirom da sam bio poduzetnik i to uspješno 20. godina, prije početka obnašanja dužnosti gradonačelnika, svjestan sam problema kojih poduzetnici/e imaju te se uvijek veselim novim projektima i idejama – ocijenio je Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške početak provedbe projekta u ovom gradu.


Komentari