Capakova zamjenica o popuštanju mjera: ‘Povoljnija je situacija nego prije dva mjeseca, no treba biti strpljiv’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zamjenica Krunoslava Capaka Marija Bubaš smatra da popuštanje epidemioloških mjera mora biti postupno. S obzirom na manji broj novozaraženih, razmišlja se o popuštanju mjera, ali Bubaš ističe da bi svako popuštanje trebalo evaluirati.

“Povoljnija je situacija nego prije dva mjeseca, manje je novozaraženih, manje ljudi na respiratoru… No svaki taj korak treba biti postupan, treba ga evaluirati kako bi znali gdje stati i kako naprijed. Ako će se ići u popuštanje i to će se reevaluirati nakon dva do tri tjedna kako bi se krenulo ili u novo popuštanje ili u reteriranje“, rekla je Bubaš za N1.

Dodala je da je došlo do pandemijskog zamora kod ljudi, ali da je upravo zato važno biti strpljiv i pridržavati se mjera i dalje.

“I direktor WHO-a u Europi dao je opis koji dobro opisuju proteklu godinu – pandemijski zamor, a odnosi se na zasićenje mjerama. Razumljivo je da dođe do zasićenja, ali baš zato treba apelirati da se malo pričeka, da se malo strpimo”, tvrdi Bubaš.

Istaknula je i da HZJZ sada provodi cijepljenje ugroženih skupina kao ispomoć, kao što su radili i neposredno nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“HZJZ bi organizirao provedbu cijepljenja pacijentima koje su obiteljski liječnici naručili na cijepljenje, a nisu u mogućnosti provesti cijepljenje iz bilo kojeg razloga. HZJZ pomoć je u provedbi, njegova uloga je značajna, bila je značajna i u Sisačko-moslavačkoj županiji kao ispomoć, ali moramo biti samozatajni, ne baš oni koji vode glavnu riječ. Pokazalo se da možemo dati obol u cijepljenju u Zagrebu, pa zašto ne“, izjavila je.

Dodala je da će broj procijepljenih građana ovisiti o odazivu, te istaknula da imaju znatne kapacitete osoblja koje može pomoći u cijepljenju.

“Imamo značajne kapacitete, liječnike i drugo osoblje koje može cijepiti. Svaka bačena doza je velika šteta jer ona nekome zapravo pripada. Zamišljeno je da se postigne što veća procijepljenost u što kraćem roku, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu, pa je svaka bačena doza šteta”, smatra Bubaš.

Koristit će AstraZeneca i Pfizer cjepiva, a postoje indikacije da je optimalni razmak između dvaju doza AstraZenecinog cjepiva 12 tjedana, što će uzeti u obzir prilikom cijepljenja.

“Tada se postiže kvalitetniji odgovor na prvu dozu cjepiva, pa ćemo se u tom smislu strateški postaviti”, izjavila je Bubaš.


Komentari