CAPAKOVA ZAMJENICA Ivermektin nije lijek za covid: Laici se igraju doktora!

24.08.2020., Zagreb - U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene Upute za sprjecavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predskolskih ustanova, osnovnih i srednjih skola u skolskoj godini 2020./2021. Ministar Radovan Fuchs i Ivana Pavic Simetin, zamjenica ravnatelja HZJZ. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, gostovala je u Dnevniku Nove TV te odgovorila na pitanje koje sve zanima – zašto se cijepljeni ne moraju testirati, ako je dokazano da i oni prenose virus.

“Zato što cijepljeni prenose virus puno rjeđe nego necijepljeni, to je toliko rijetko da je to rizik koji možemo prihvatiti kao što prihvaćamo rizik da onaj koji nije cijepljen, a ima negativan test ipak možda je zarazan”, rekla je Pavić Šimetin.

Covid potvrde u ugostiteljstvu

Komentirala je Pavić Šimetin i zašto covid potvrde nisu obavezne za ugostiteljske objekte, ali jesu za javne ustanove i državne službe, rekavši – “to je pak sad dio koji se odnosi na ono što je servis građanima, dakle što je država ili javna uprava dužna pružiti građanima, gdje je potrebno pružiti određenu veću razinu sigurnosti nego što je to možda na drugim nekim mjestima okupljanja gdje ljudi nisu primorani ići, nego idu možda iz toga što to žele. Naime, u javni servis svi idemo zato što je to neka nužnost da nešto tamo obavimo.”

Može li se ivermektinom liječiti covid?

Posljednjih dana, a naročito nakon subotnjeg prosvjeda na Trgu kada su prosvjednici skandirali “ivermektin”, intenzivirala se rasprava o učinkovitosti tog lijeka koji je namijenjen životinjama kod liječenja parazita.

Pavić Šimetin upozorila je da je takav lijek vrlo opasno uzimati na svoju ruku jer ima puno nuspojava.

“Ne, to uopće nije lijek protiv covida i ne bi se smio uzimati protiv covida niti kao prevencija niti kao liječenje covida. Lijek ima puno nuspojava opisanih u sažetku – to su i moguće jake alergijske reakcije i zatajenje jetre… To je situacija kada se laici igraju doktora, to je opasno i ne smije se raditi.”

 

Komentari