Capak otkrio koje bi se mjere mogle popustiti i upozorio: ‘Danas je nešto više slučajeva nego očekivano, sve je moguće’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Popuštanje mjera nakon 1. ožujka potez je Stožera kojem se mnogi nadaju. Očekuju li nas otvorene terase i kakva je situacija s cijepljenjem u Dnevniku Nove TV komentirao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak tvrdi da danas imamo nešto više slučajeva nego što se očekivalo, no što će biti kroz koji tjedan teško je predvidjeti. Brojke će pratiti u narednim danima kako bi donijeli pravu odluku po pitanju mjera. Istaknuo je i da u svim zemljama broj novozaraženih trenutno raste te da je teško vjerovati da će Hrvatska nastaviti silazni trend.

Ravnatelj HZJZ-a potvrdio je kako se razgovara o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata u cijeloj zemlji kao i daljnjim popuštanjima mjera vezanim za sport. Konkretnije će se znati sutra.

“Imamo alokaciju od Pfizera, obećanje od Moderne da će do kraja trećeg mjeseca isporučiti 55.000 doza, a kod AstraZenece imamo mali poremećaj, malo su smanjili broju najavljenih broja doza pa opet povećali. Što se tiče daljnje isporuke, nemamo trenutno nikakve planove“, komentirao je Capak stanje isporuke cjepiva te dodao da po pitanju AstraZenece za Hrvatsku smanjenja nema.

Komentirao je i izvlačenje više doza iz bočice cjepiva koje je moguće postići ako se radi s kvalitetnim špricama.

“A mi ih imamo, kupili smo najkvalitetnije moguće. Radimo na preporuci da se izvuče sedma doza”, kaže Capak.

Komentirao je i britanski soj koronavirusa u Hrvatskoj.

“Nažalost, mislimo da je proširen jer prve potvrde ovog soja su s čitavog teritorija Hrvatske. Informacije o tome koliko ga ima i na kojim mjestima moći ćemo popuniti jer smo dosta uzoraka poslali na analizu. Ali, rekli bismo da je proširen po cijelom teritoriju Republike Hrvatske“, objašnjava.

Komentari