Capak objasnio zašto u Hrvatskoj, za razliku od nekih ostalih država, nije obavezno nošenje maske

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Trenutačno je ukupno 2101 osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom, a 1522 je oporavljenih. Ukupno je preminulo 80 ljudi.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, komentirao je preporuku nošenja maski.

To se pitanje ponovno potegnulo nakon puštanja javnog prijevoza gdje se svakodnevno viđa sve veći broj ljudi bez maski.

“Razlog je taj što ne propisujemo nošenje maski nego smo to preporučili”, objasnio je Capak zašto se u javnom prijevozu ne mora obavezno nositi maska.

“Svaka maska ima svoju funkciju, dali smo upute o tome, gdje se i kako treba koristiti. Svaka maska pruža određenu zaštitu. Kirurška štiti pacijenta od djelatnika u zdravstvu da ih ne zaraze, zaštitne maske štite djelatnike u zdravstvu od pacijenata, a obična, platnena ili pamučna, maska štiti od širenja aerosola i kapljica prilikom govora, kihanja i kašljanja.

Preporuka je da se koriste u zatvorenim prostorima, pa tako i u javnom prijevozu. One su dostupne, nisu skupe i preporučamo njihovu upotrebu. Ako se pokaže epidemiološki da imamo problem i da se otvara novo žarište, možemo propisati i strožu epidemiološku mjeru i propisati obvezu nošenja maski”, rekao je Capak.


Komentari