Capak o mutacijama korone: ‘Sumnjamo na još 10 slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj’

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL / CROPIX

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je press konferenciju u 11 sati. Na samom početku predstavile su se današnje brojke iz kojih je očigledno da su i dalje u padu.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze koronavirusom,  te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231 534 osobe od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11 725 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 293 415 osoba, od toga 4 986 u posljednja 24 sata.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je prije tjedan dana bilo 381 novooboljelih, u ovom tjednu 1597 novooboljelih, 1678 u istom razdoblju prošlog tjedna. 14-dnenva incidencija na 100 tisuća stanovnika je 111,4, u zemljama EU Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska, najvišu Češka. Po stopi smrtnosti smo na 19. mjestu od 27 zemalja EU. Imalo smo 832 prijave sumnji na nuspojave.

“Imamo 10 sumnji na britansku varijantu virusa, a sve su na potvrdu upućene u Infektivnu kliniku”, rekao je Capak i dodao da imamo kapaciteta da nekoliko desetaka takvih testova dnevno napravimo, a još ćemo dogovoriti tko će koliko tih testova raditi.

Osoba kod koje je pronađen brazilski soj, pojasnio je kako je pronađena mutacija što ne govori da to zaista jest brazilski soj.

Druga faza cjepiva: 

Sljedeći tjedan dolazi 23400 uzoraka Pfizera, od AstraZnece 52658 doza. Do kraja ožujka bit će to više od 700 tisuća doza ako svi ispune obveze. Teško je predvidjeti završetak druge faze, ne znamo koliko ih se želi cijepiti, uskoro će početi raditi platforma za cijepljenje, kaže Capak.

Novinari riskantna skupina:

Novinari spadaju u skupinu koja nema kronične bolesti, ne u starije dobne skupine, no spadaju u skupinu prioritetnih radnika kao stjuardese, radnici na aerodromima. Imamo zahtjev od HND-a da se novinare kao rizičnu skupinu stavio kao prioritete kad završi druga faza, rekao je Capak.

O uvozu Suputnjika V:

Beroš je rekao da sve ovisi o dinamici, znamo koji je modalitet uvoza ruskog cjepiva ako nije odobreno kod Europske agencija za lijekove, Halmed može interventno uvesti cjepivo, to razmatramo, obratili smo se ruskim vlastima da nam dostave dodatnu dokumentaciju. Sada je više nego jasno koje su opcije i način da se eventualno uveze rusko cjepivo, van centraliziranog postupka i odobrenje EMA-e.

Božinović je rekao su do sada otkrivena 372 krivotvorena PCR testa, 115 u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Turistička putovanja:

Božinović kaže, osjetljiva je materija. U Europi se smatra da ne treba doći do diskriminacije, Stožer je razgovarao s nadležnim ministarstvom, po našem mišljenju je prerano istrčavati toliko ispred, no imamo kontakte s trećim državama koje su emitivna tržišta za naš turizam, rekao je.

Prošle godine smo pravovremenim potezima postali jedna od rijetkih država s najmanjim padom u turističkoj sezoni, razgovaramo i naći ćemo pravi put na razini EU, ali i kroz bilateralne kontakte učiniti sve da nam sezona bude što uspješnija.

O prvim slučajevima koronavirusa: 

Markotić je rekla da se prate bolesnici s težim oblikom bolesti. Ovo je bolest s puno lica i u post fazi, mislim da ćemo se dosta godina boriti samo s posljedicama koronavirusa.

Milanovićeva izjava da bi cjepivo naručio i od Čečenske mafije:

Božinović kaže, teško ju je komentirati. Beroš je dodao da mu je izjava bila figurativna jer se od mafije ne može nešto kupiti i mafija ne posluje legitimno. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se s obzirom na relativnu nestašicu na tržištu događaju razne prevare, kada razmišljamo o naručivanju cjepiva to mora biti regularno, transparentno i moramo paziti na sigurnost građana.

Procjepljivanje stanovništva: 

Capak kaže, problem je što ne znamo koliko traje imunitet kod onih koji su preboljeli virus, te s obzirom da su cjepiva kratko u upotrebi, ne znamo koliko traju, no dok naraste broj cijepljenih neće biti toliko osjetljivosti u populaciji. Saznali smo da AstraZeneca cjepivo štiti od transmisije, ako se cijepite njime vjerojatno nećete morati nositi masku”, rekao je Krunoslav Capak.

Cijepljenje preko reda:

“Oko 92 posto izvještaja je došlo. Naše službe su u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, to je nekih desetak posto. U člancima me se proziva da ne činim dovoljno. Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve, za to postoji procedura i osnovano je stručno povjerenstvo”, rekao je Vili Beroš.

“Dobit ćete sve podatke. Kritizira se e-cijepi platforma. Ona je dizajnirana prije pojave korone jer su cjepitelji shvatili da je to potrebno, da ne moraju roditelji voditi evidenciju. Pojavom covida nju smo integrirali u borbu protiv covida i ta platforma se aktivirala. Ona ne lovi moguće zloupotrebe. Nadalje, o tome da Ministarstvo nešto krije, mi jesmo vlasnik sustava u kojem je platforma, ali nemamo operatere koji su ovlašteni upravljati takvim platformama. To su HZZO i HZJZ”, kaže Beroš.

Popuštanje mjera:

Božinović kaže da bilježimo mali rast danas i ne bi davali ocjenu toga te je moguće da se radi o oscilaciji koja može biti posljedica vala zahlađenja, vidjet ćemo kada zatopli i što će pokazati brojevi. Ne precjenjujemo i ne podcjenjujemo ovaj podatak.

“Kada vidite pad posljednjih dana, pa i današnju brojku, može se govoriti o izvjesnom platou, nadam se da ćemo nastaviti ići prema dolje. U raznim zemljama imate različite reakcije, u Irskoj neće relaksirati mjere do svibnja, nećemo najaviti ništa osim toga da nam je slijedeća prolazna točka kraj ovog mjeseca, nastavit ćemo o svemu donositi odluke temeljem promišljanja. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i provoditi mjere, moramo nastaviti i to nam mora postati refleks jer se ne treba kockati s povoljnim rezultatima. Nadamo se da će nam epidemiološka situacija omogućiti da se dodatno učvrstimo na listi zemalja s najblažim restriktivnim mjerama”, ustvrdio je.


Komentari