‘Imam dojam da je nedostatak cjepiva najbolja reklama za cijepljenje’ Capak nema vremena za kritike

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Počelo je cijepljenje građana Zagreba protiv koronavirusa u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi kao i osoba s kroničnim bolestima. Tom prilikom Krunoslav Capak otkrio je neke detalje, poput količine cjepiva kojima raspolažu i otvaranje internetskih platformi za predbilježbu.

Došla je velika količina cjepiva, pred kraj tjedna nam dolaze i veće doze i vidjet ćemo što dalje“, rekao je Capak za N1.

Podsjetio je da je bilo problema s isporukom cjepiva i dodao da se očekuje da će se sada cijepiti 900 ljudi. Na raspolaganju su cjepiva AstraZenece i Pfizer/BioNTecha. Razjasnio je i svoju prijašnju izjavu da oni cijepljeni AstraZenecinim cjepivom neće morati nositi masku. Naglasio je da proizvođač tvrdi da njihovo cjepivo štiti od transmisije virusa.

“Ja sam jučer rekao da nijedno cjepivo ne štiti 100 posto i da trebamo nastaviti nositi maske”, istaknuo je.

Dodao je i da će se docjepljivanje tim cjepivom nastojati vršiti prema uputama proizvođača, koji navodi da ga treba provesti što kasnije.

“Odmah nakon registracije AstraZenece rekli smo da je bolje da se cijepi kasnije, između 8 i 12 tjedana, a sad je pokazano da su rezultati cijepljenja bolji, ako se druga doza primi što kasnije, pa ćemo raditi na tome da se to docjepljivanje što više približi dvanaestom tjednu”, rekao je Capak.

Nada se da će isporuke cjepiva u drugom kvartalu biti barem dvostruko veće nego u prvom te da se nada da bi sredinom drugog kvartala mogli doći do milijun procijepljenih.

Nekad imam dojam da je nedostatak cjepiva najbolja reklama za cijepljenje“, istaknuo je.

Naglasio je da je i dalje potreban oprez zbog pojave novih sojeva, te da se još uvijek nalazimo u drugom valu pandemije.

Ja ne bih rekao da smo u trećem valu, ovo je rep drugog vala. Ne smijemo se opustiti, imamo niz situacija koje mogu zakomplicirati situaciju. Nedostatak cjepiva je jedna od njih, britanski soj drugi. Imamo situaciju s teško oštećenom Sisačko-moslavačkom županijom zbog potresa. Trebamo jedan oprez i na taj se način zaštititi”, istaknuo je.

Capak je rekao da nema vremena za kritike znanstvenika Ivana Đikića, koji je upozorio na neregularnosti u radu Znanstvenog savjeta Vlade.

“Borimo se s pandemijom, cijepljenjem, imamo jako puno posla i nemamo se vremena baviti time i takvom vrstom kritika. Premijer je organizirao savjetodavno vijeće i ja bih rekao da je ono dosad imalo jako puno konstruktivnih savjeta koji su uvaženi”, izjavio je.


Komentari