CAPAK NAJAVIO NOVO CJEPIVO: “Još nismo zabilježili nove varijante Omirkona, ali će svakako doći i do nas”

Krunoslav Capak, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nove podvrste omikron virusa BA.4 i BA.5 ubrzano se šire iz Južne afrike ali još nisu zabilježene Hrvatskoj potvrdio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Još nismo zabilježili četvrtu i petu podvarijantu omikrona, ali s obzirom da se šire svijetom, svakako će doći i do nas, izjavio je Krunoslav Capak uoči predstavljanja HZJZ-ova vodiča “Povratak zdravlja i snage nakon covida-19”.

Najavio je Capak da će vrlo brzo biti registrirana nova cjepiva koja će štititi protiv omikrona i biti na raspolaganju do jeseni. Nove podvrste omikrona uzrokuju blaže oblike bolesti, a ponašaju se slično kao i osnovni virus.

 

Do sada se nešto manje od milijun ljudi cijepilo trećom dozom, a u HZJZ-u očekuju da će se ta populacija na jesen cijepiti i novim cjepivom.

Capak se osvrnuo i na relativno visok mortalitet u Hrvatskoj od covida, od kojega je do sada umrlo nešto manje od 16.000 osoba.

“Postoje osobe koje to nastoje iskoristiti u političke svrhe, pa kažu da epidemija loše odrađena i da smo zato imali visok mortalitet”, ustvrdio je Capak te dodao kako je HZJZ evidentirao deset razloga, a na prvom mjestu je slab odaziv na cijepljenje.

Komentari