Capak najavio nove kriterije za određivanje samoizolacije, te dodao kako bi se mjere za učenike mogle postrožiti

Pavlek/HINA/POOL/PIXSELL

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je večeras za Novu TV da ako budu još veće brojke novozaraženih od ovih, mjere za učenike mogle bi se još postrožiti.

Naime, lokalnim stožerima prepuštena je mogućnost da postrože mjere ako se epidemiološka situacija na njihovom terenu pogorša.

Nakon ljutitih mladenki, Capaka zovu i ljutiti vlasnici teretana.

“Dobio sam nekoliko SMS-ova, jednog za mene neugodnog sadržaja, ali sam odgovorio, pa nešto završi u medijima, ali dobio sam i nekoliko SMS-ova podrške od ljudi koji se bave fitnesom. Kontinuirano smo u kontaktu sa županijskim stožerom koji je donio tu odluku zbog nepovoljne situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odlučili su jer je dio oboljelih u anamnezi imao dolazak u teretanu”, rekao je Capak te dodao kako mislii da će se ta mjera mijenjati uz strože kontrole.

Komentirao je i ulazak virusa u domove za starije, a svi zaraženi su asimptomatski.

“Generalno su kliničke slike slabije. Imamo puno pacijenata koji su asimptomatski. Naravno da oni mogu prenositi bolest, tako su u jednom od domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji gotovo svi pozitivni”, rekao je Capak te istaknuo kako je bitno da se brzo reagira i te osobe stavi u izolaciju.

Capak je pohvalio inicijativu u općini Vinica u Varaždinskoj županiji gdje je odlučeno da je nošenje maski obvezno na otvorenom.

“Neke europske zemlje su donijele takve odluke da se maske nose i na otvorenom gdje se ne može izbjeći gužva, kao u Parizu. Ovo je za mene izrazito pozitivna inicijativa lokalne zajednice. Pročitao sam na internetu da tamo živi svega 3700 ljudi, oni se svi međusobno vjerojatno poznaju i dogovorili su se tako s obzirom na to da imaju velik broj zaraženih s jednog vjenčanja i da je jedan svećenik pozitivan”, rekao je Capak.

Najavio je i kako se razmatraju novi kriteriji za određivanje samoizolacije.

“Postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koja je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, epidemiolozi će raspravljati o tome. Uvijek je bolji veći oprez, ali moramo voditi računa i o gospodarstvu. Raspravljat će se o tome”, rekao je Capak.

“Negdje će se nešto pooštravati, jer je prema najnovijim istraživanjima distanca ne znači toliko puno koliko maska. Neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru. Nismo za labavije kriterije”, rekao je docent Capak za Novu TV.

Komentari