Capak: ‘Ako se nakon Nove godine proširi omikron pooštrit ćemo mjere’

Foto: HRT Screenshot

U sinoćnjem Otvorenom HRT-a, glavni ravnatelj HZJZ-a Tihomir Capak najavio je da ako dođe do pogoršavanja situacije s omikronom u Hrvatskoj, da će doći i do pooštravanja mjera.

“Vidjeli ste različite strategije. Mi od početka imamo strategiju da svakodnevno razmatramo situaciju, ocjenjujemo je i onda donosimo mjere. Sad smo dopustili lokalnim stožerima koji imaju težu situaciju da postrože mjere. Pratiti ćemo situaciju iz dana u dan, i ako se pogorša, postrožavat ćemo mjere. Ništa nije na stolu, ništa nije dogovoreno.”

Obiteljska okupljanja

“Ovaj rezultat novozaraženih iz Splita nam govori da ima nešto više omikrona nego što je to slučaj na kontinentu. Bilo je toplo vrijeme, ljudi se nisu pridržavali mjera na Badnjak i Božić, to isto može biti razlog, ali ne možemo sa sigurnošću reći da je to”, komentirao je Capak situaciju širenja omikrona u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

51 potvrđen slučaj

“Sve skupa, imamo 51 potvrđeni slučaj omikrona u Hrvatskoj. To su još uvijek vrlo male brojke u odnosu na ono što se događa u zemljama u okruženju. Uspješno smo uspjeli zaustaviti brzo širenje omikrona jer smo prva zemlja u EU koja je zabranila ulazak stranaca iz JAR-a u Hrvatsku i svih hrvatskih građana koji su dolazili iz tih krajeva trebali su ići u karantenu”, objasnio je Capak borbu protiv omikrona u Hrvatskoj.

Uz Capaka, u Otvorenom kojem je tema bila stanje koronvirusa u Hrvatskoj, gostovali su i Saša Ceci, znanstveni bloger i voditelj emisije Treći element HTV-a, Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije, Dino Kozlevac, načelnik istarskog Stožera civilne zaštite, i prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu.

O mjerama

“U Njemačkoj je pad broja zaraženih i hospitaliziranih što govori da se omikron još nije proširio. Ali na snazi su mjere koje su definitivno drukčije od onih u Hrvatskoj. Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom osoba iz više od dva kućanstva. Nema smisla krenuti s mjerama kad je omikrona puno, ima smisla krenuti prije i ne dozvoliti virusu da se razmaše”, rekao je dr. sc. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu.

Komentari