Bulj: ‘Ovo je 150 tisuća tona otrovne treske, netko mora odgovarati za štetu načinjenu zraku, vodama i ljudskom zdravlju’

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, skupa s gradskim i županijskim vijećnicima Mosta i Akcije mladih te sa predstavnicima eko udruge Ravni kotari održao je konferenciju za medije na Crnom brdu kako bi ukazao pažnju na rijetko viđen ekocid u Donjim Biljanima.

„Ovdje sam jer me je ovo Crno brdo nagnalo na politiku jer je trebalo završiti u mom selu. Tadašnjim eko akcijama koje sam predvodio sa građanima to sam zaustavio. Ovo brdo vam govori kako se narod mora braniti od Ministarstva zaštite okoliša, umjesto da Ministarstvo zaštite okoliša čuva prirodu. Ovo je naseljeno mjesto i ovi ljudi su ostavljeni, to je uglavnom srpska nacionalna manjina. Zato sam postavio pitanje Mili Horvatu iz Pupovčevog SDSS-a, koji je državni tajnik i kojeg nije briga za ovo. Europska komisija na koju se naše političke elite toliko često pozivaju, poslala nam je upozorenje da ovaj otpad ne može biti ovdje. Na to su upozoravale i eko udruge, međutim niti ih je briga niti to žele maknuti. Ali ja im obećajem ovdje da ću im ove tvari donijeti u Sabor i Vladu. Ove tvari su kancerogene, kao što su pokazala istraživanja instituta. Ovo ne smije biti ovdje. Mi ćemo zajedno sa mještanima doći ako treba pred zgradu Ministarstva i Vlade i neka objasne zbog čega ovo brdo ovdje stoji“, istaknuo je Miro Bulj.

Zdravko Belušić iz eko udruge Ravni kotari istaknuo je kolike je napore uložila Udruga po ovom pitanju.

„Eko udruga Ravni kotari godinama se bori s ovim problemom. Ne samo da dolazi do zagađenja zraka i zemljišta, najvažnije je što dolazi do zagađenja podzemnih voda. Ovdje je najplodnija zemlja u Ravnim Kotarima. Ovdje se nalaze dvije velike žile koje su spojene sa nekim izvorima zadarskog vodovoda. Znači, ako ne sada, za koji dan ili tjedan mi ćemo tu vodu piti. Hitno je potrebno to sanirati, ali nažalost ništa se ne poduzima“, objasnio je Belušić.

Miro Bulj dodao je kako je riječ o 150 tisuća tona otrovne treske i da netko mora odgovarati za štetu koja je načinjena zraku, vodama i ljudskom zdravlju.

„Ovo je primjer kriminala otpadne mafije i Ministarstva zaštite okoliša“, zaključio je Bulj.


Komentari