BUDITE OPREZNI! NA SNAZI NJIH PREKO 100 TISUĆA: MUP uveo nevjerojatne kazne za osobne iskaznice, ali i vozače!

Slavko Midzor/PIXSELL

Sve kazne prvi put su pobrojene na jednom mjestu i uključuju više od 10.500 kaznenih i prekršajnih odredbi.

Popis propusta koji se kažnjavaju i pregled svih važećih hrvatskih kazni na jednom mjestu s mogućnošću pretraživanja dostupan je na novom portalu www.kazne.hr.

Naime, uz opće poznate kazne koje se primjerice naplaćuju nemarnim vozačima ili one na koje se osuđuju dužnosnici zbog korupcije, hrvatski propisi predviđaju kazne za prekršitelje u više od 360 područja – od pogrebničke djelatnosti i presađivanja organa do zračnog prometa i elektroničke komunikacije. Portal sadrži i više od 90 tisuća pojmova za lakše pronalaženje određene kazne. Tako primjerice, određena kazna može sadržavati i veći broj pojmova.

Građanima i tvrtkama može se u brojnim slučajevima naplatiti propisana novčana kazna bez da su uopće bili upoznati da takva kaznena odredba postoji, navode pokretači portala.

Bizarne kazne

Mnogi vozači primjerice znaju da će zbog prekršaja tipa prekoračenja brzine ili vožnje pod utjecajem alkohola biti prekršajno kažnjeni, ali manje je poznato da je kazna predviđena i zbog blatnih kotača.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]adi lakšeg snalaženja u brojnim zakonskim propisima portal je namijenjen poduzetnicima, pravnicima, računovođama, novinarim. Detaljna pretraga pojmova i kaznenih odredbi omogućena je samo pretplatnicima, ali je korištenje portala do kraja godine besplatno.[/box]


Komentari