Broj zaraženih je sve veći, AstraZenecu odbija gotovo 35 posto Zagrepčana. Od sada u ordinacijama samo docjepljivanje

Foto: Edvard Susak/HINA/POOL

Broj novozaraženih sve više raste, te je danas zabilježeno njih 3217, čak dvostruko više novih slučajeva nego jučer. Na poražavajuću statistiku upozorio je i sam Andrej Plenković uoči sjednice Vlade, rekavši kako je po ovome izvjesno da će u idućim tjednima na 45 zaraženih u Hrvatskoj preminuti jedna osoba.

Zbog toga apelira da se nose maske, drži razmak i provjetravaju prostorije i dodaje kako je naša odgovornost jača od bilo koje mjere koju Stožer može donijeti.

Tragikomična situacija

Premijer je također rekao kako je postalo smiješno koliko s ljude treba podsjećati na neke najosnovnije mjere, ali da je u isto vrijeme i tragično koliko ljudi te mjere ignoriraju.

“S obzirom na pogoršanje situacije, aktiviraju se sekundarni centri za oboljele. Situacija je sve zahtjevnija, u tjedan dana hospitalizirano je više od 1000 ljudi, a dob oboljelih sve je niža. Zdravstveni sustav je opterećen. Jedini put da se ovo smiri je cijepljenje i pridržavanje mjera”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Šef epidemiološke službe HZJZ-a prim. Bernard Kaić danas je izjavio da im svakodnevno stižu upiti za epidemiološku procjenu događanja koja se ni ne bi trebala održavati, a potvrdio je i da je zatvaranje terasa jedna od stvari koje će biti na stolu kod odlučivanja o novim epidemiološkim mjerama.

Loš odaziv za cijepljenje

Situacija s cijepljenjem je isto vrlo loša, jer odaziv nije onakav kakav se očekivao. Iako i dalje korist od svih odobrenih cjepiva protiv COVID-19, pa tako i AstraZenece, daleko nadmašuje eventualne nuspojave, Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila je da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem vrlo rijetkih događaja neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita i da će se ti poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja.

Članicama EU prepušteno je da odluče o upotrebi AstraZenece na temelju svojih stopa zaraza i dostupnosti alternativnih cjepiva, nakon čega je nekoliko zemalja najavilo ograničenje uporabe AstraZenece, uglavnom kod žena mlađih od 60. No većina je zemalja nastavila s upotrebom oxfordskog cjepiva, među njima i Hrvatska.

“HZJZ preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca i dijeli mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja znatno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda”, stoji u preporukama HZJZ-a.

Velik broj preminulih od početka pandemije

Stopa smrtnosti trenutačno iznosi 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj jedan preminuti. 6185 preminulih od početka pandemije izuzetno je velik broj i ne može se komparirati s minornim brojevima nuspojava”, ustvrdio je Beroš uoči današnje Vladine sjednice.

Veliki problem predstavlja i odbijanje cijepljenja AstraZenecom. Ovim se cjepivom ne želi cijepiti čak 25 i 35 posto građana, što je najvidljivije u Zagrebu gdje se oxfordskim cjepivom ovoga tjedna cijepi na velikom punktu na Velesajmu.

“Zovemo intenzivno telefonom pacijente na cijepljenje, a kako mnogi odbijaju AstraZenecu, telefoniranje radi cjepiva praktički blokira sav rad u ordinaciji”, rekla je za Večernji dr. Nataša Ban Toskić, obiteljska liječnica iz Doma zdravlja Zagreb-Centar i čelnica KoHoma.

I dok jedni odbijaju cijepljenje, drugi su zabrinuti da će ih se zakinuti za vakcinu ili da će “izgubiti red” prelaskom cijepljenja na masovni punkt. Riječ je o ljudima koji su se među prvima prijavili svom obiteljskom liječniku za cijepljenje, dok još platforma cijepise.zdravlje.hr nije ni uspostavljena.

Prvi prijavljeni na kraj liste?

“Liječnici obiteljske medicine u svojim će ordinacijama i domovima zdravlja od sada samo docjepljivati, a cijepit će prvom dozom na Velesajmu”, kazao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a “Dr. A. Štampar”

. Liječnici su pacijente koji su im se prijavili trebali unijeti u platformu cijepise.zdravlje.hr, dodaje on. Liječnici, međutim, nisu sve te popise imali vremena prepisivati u platformu, već ih i dalje imaju u vlastitim evidencijama.

“Zasad mi te pacijente sa svojih popisa zovemo i naručujemo ih na termine na Velesajmu iako postoji mogućnost da se prijave i na platformu”, kaže dr. Ban Toskić.

Komentari