Božinović otkrio što pregovara s ugostiteljima, a komentirao i propusnice: ‘Svi moraju shvatiti odakle prijeti opasnost’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Tijekom redovite pressice Nacionalnog stožera civilne zaštite ministtar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da još uvijek nismo u situaciji razmišljati o popuštanju mjera, ali nada se da neće doći ni do prevelikog zaoštravanja.

Upitan hoće li se ponovno uvoditi propusnice, Božinović je ponovno apelirao da se treba suzdržavati kontakata, okupljanja i putovanja.

“Pokušavamo biti konkretni kod izrade mjera, to znači da su svi uključeni u raspravu o mjerama. Okvir će biti izrađen do kraja ovog tjedna. Mjere ciljaju na smanjenje kontakata. Sva mudrost je sadržana da se izbjegnu situacije da vam se netko obraća bez distance”, rekao je.

No svjestan je Božinović da je to teško provesti u svakodnevnom životu.

“Razgovaramo s brojnim vlasnicima u ugostiteljstvu, poduzećima, organizatorima okupljanja. Svi moraju shvatiti odakle prijeti opasnost”, naglasio je.

Objasnio je i da se u obzir mora uzeti “faktor duljine trajanja epidemije”.

“Kriza traje već 10 mjeseci, a intenzitet mjera se mora prilagoditi onome koliko ljudi to mogu prihvatiti. I zdravstveno, ekonomski, socijalno i psihički”, rekao je.

“Nitko ne zna koliko će trajati imunitet nakon cijepljenja. Zato smo zahvalni znanosti koja nas je dovela do toga da cjepivo postoji. Prerano je za opuštanje”, zaključio je Božinović.

Komentari