Božinović otkrio kada će doći do popuštanja mjera: ‘Hrvatska je u ovom trenutku najliberalnija u Europi’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović u Dnevniku HRT-a govorio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, te komentirao mjere i ponašanje poduzetnika.

“Hrvatska je u ovom trenutku najliberalnija što se tiče mjera u Europi. U drugim su zemljama uvedeni i policijski satovi, ljudi ne mogu napuštati zemlju i mnogo toga je zatvoreno”, rekao je Božinović.

Dodao je da se u Hrvatskoj krenulo s popuštanjem mjera u dogovoru s epidemiološkom strukom. Božinović ističe da je na prvom mjestu zaštita zdravlja hrvatskih građana.

“To uključuje i bavljenje sportom, pa je i on dopušten na otvorenom, te na bazenima i u balonima gdje postoji mogućnost dodatnog prozračivanja”, rekao je.

Božinović je također rekao da je Vlada RH do sada uložila 9 milijardi za pomoć gospodarstvu. “Pokušavamo iz svih aspekata olakšati ovo teško vrijeme, ne samo za ljude u Hrvatskoj već diljem svijeta. Ovo je globalna pandemija koju nitko ne pamti, koja odnosi živote, pogotovo kada pomislimo da je ona nestala, da je virus nestao”, poručio je.

Dodao je i kako ima pojedinaca koji krše propisane epidemiološke mjere, a što se tiče vlasnika zagrebačke teretane, koji je danas uhićen jer je otvorio teretanu i prekršio mjere, kazao je da, koliko je upoznat, sve nadležne službe su postupile u skladu sa zakonom.

Božinović je kazao kako daljnje popuštanje mjera ovisi o tome koliko će se građani ponašati disciplinirano. Dodao je da se nada da će virus oslabiti kada dođe lijepo vrijeme.


Komentari