Božinović o slučaju Čavajda: Pravo na priziv savjesti i pravo na prekid trudnoće ne isključuju jedno drugo

Ministar Davor Božinović (foto: Darko Tomas / CROPIX)

Nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima, a usred napetosti i nezadovljstva građana slučajem Mirele Čavajde (kojoj je u Sloveniji odobren pobačaj, a sve pomoću financijskih sredstava koje su donacijama omogućili građani), slučaj je komentirao i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Ocijenivši to osjetljivim pitanjem, naveo je kako je to zdravstveno pitanje, a ne političko te kako ni saborska većina, ni Ustavni sud, ali ni Vlada nisu dovodili u pitanje pravo na pobačaj.

“Ovo definitivno nije političko nego zdravstveno pitanje, ne razumijem ljude koji nisu zdravstvene struke da ulaze u detalje slučaja”, rekao je Božinović.

Dodao je i kako u Hrvatskoj postoje i pravo na prekid trudnoće i pravo na priziv savjesti, te jedno ne isključuje drugo.

Novinari su podsjetili ministra kako je Ustavni sud još 2017. godine pozvao Sabor na donošenje novog zakona u roku od dvije godine, a predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u utorak je ponovio svoj poziv.

Upitan zašto sabor i vladajuća većina to nisu ostvarili, Božinović je naveo kako je riječ o vrlo osjetljivom pitanju, ali o kojemu će Vlada promišljati.

“Mi ovu temu danas vraćamo u javni prostor zbog slučaja koji ne bi trebao imati veze s time. Tema pobačaja pred Ustavni sud došla je prije 27 godina te su u tom razdoblju bile razne vlade i vladajuće koalicije, od desnih do izrazito liberalno lijevih. To je onda možda pitanje za sve. Mislim da su svi bili itekako svjesni o kako osjetljivom pitanju se radi”, kazao je Božinović. dodao je.

Također smatra kako će saborska rasprava o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće  pokazati sve dvojbe oko ove problematike.

Teritorij siguran

Božinović se također osvrnuo i na izjavu Mađarskog premijera Viktora Orbana gdje se požalio kako je njegovoj državi oduzet izlazak na more (a s njime ne bi bilo problema oko embarga na rusku naftu), referirajući se na hrvatski teritorij koji je nekoć bio pod ugarskom upravom.

“Nikakve pretenzije danas ne mogu proći bez obzira na poruke koje netko koristi za unutarnje potrebe, hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe”, zaključio je Božinović.


Komentari