Božinović komentirao prosvjed na Trgu: ‘Kad su kod nas kafići radili, u Europi su bili zatvoreni’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović na press konferenciji Nacionalnog stožera govorio je o prosvjedu poduzetnika i građana na glavnom zagrebačkom Trgu.

Objasnio je kako su “sve mjere tu da zaštite zdravlje i živote ljudi”.

“Sve ove poruke koje ste čuli. Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost. I tada je jedna od glavnih poruka bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mnijenje se okrenulo u tu stranu i mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere koje su određene provoditi, ali rezultati su bili takvi da to nije bio slučaj. Zato su ugostiteljski objekti zatvoreni prije dva mjeseca. Od tada su uz disciplinirano ponašanje građana brojevi počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva”, rekao je ministar Božinović.

‘Razumijemo da su u teškoj situaciji’

Dodao je ponovno kako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi.

“Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, ali to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju. Vidjet ćete kako se situacija promijenila u Europi. Portugalu se sad šalje pomoć. Stvari se mogu vrlo brzo promijeniti. Mi smo sada popustili određene mjere. Nama djeca idu u školu. U nekim državama prosvjeduju jer djeca ne idu u školu. Kod nas je registrirano 215.00 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000, što znači da je najveći dio poduzetništva otvoren. Mi činimo sve kako bi otvorili što više toga,  evo 15. veljače će ići novi set mjera i promišljat ćemo o svemu. Hrvatska, koja ima najliberalnije mjere u EU, je u poziciji da mi trpimo kritike koje nisu opravdane. Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama.

Kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni. Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili do sad, koliko to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj depresiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji. Dakle, mjere nisu, kao što je netko htio reći, nisu ljudi bolesni samo od covida. Zato to i radimo da nam ne bi zdravstveni sustav kolabirao, da se sve bolnice ne bi posvetile samo covid bolesnicima. U 11. mjesecu je taj sustav bio pod velikim opterećenjem”, pojasnio je.

Komentirao je i kako će policija postupiti u vezi prosvjeda na Trgu.

“Za prosvjed je organizator poslao zahtjev PU zagrebačkoj gdje su naveli da će biti tamo 25 osoba. Ne znam koliko ih je. Ono što je policijski posao je da vodi računa o javnom redu i miru, a ovo drugo ne mogu komentirati”, poručio je Božinović.


Komentari