BOŽIĆNICE UMIROVLJENICIMA Dok Zagreb isplaćuje mizernu svotu, jedan grad daje i 4.000 kuna

Photo: Patrik Macek/PIXSELL/ Ilustracija

Božićnicu će ove godine dobiti umirovljenici diljem Hrvatske, a iznosi se kreću od 100 do četiri tisuće kuna, ovisno o gradu i županiji koja isplaćuje naknadu.

Nejednakost i činjenica da su cijeli život punili gradske i druge proračune, a sada dobiju nekoliko stotina kuna, teško im pada. Pored toga, ne treba posebno naglašavati da su mirovine male.

U Split stižu božićnice od 300 do 500 kuna što će brojni odvojiti na puricu i bakalar.

“Tko je jadan, bit će cijeli život jadan. Tko je bogat, bit će cijeli život bogat. To je sramotno, žalosno to što dobiju petsto kuna”, poručila je umirovljenica Sofija za Novu TV, a s njom se slaže i Ante.

“Čovjek radi čitavi svoj vijek, radi, stekne mirovinu, uplaćuje je 40 godina da bi dobio simboličnih 2000, 3000 kuna mirovine. Dok imate saborske zastupnike, on dobije mandat, sjedi kao da si stavio neku trupinu gore. On sjedi i ima povlaštenu mirovinu”, kaže.

No, u Umagu su svjesni važnosti umirovljenika te će onima koji primaju mirovinu do 1.000 kuna dati božićnicu od 4.000 kuna, a oni koji imaju 1.500 dobit će 2.500 kuna. Za one s mirovinom do 2.000 kuna, božićnica će biti 1.000 kuna. Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese kaže da oni cijene doprinos svojih umirovljenika te da je ovo njihov način zahvale.

Svega sto kuna dat će Grad Zagreb za one koji imaju mirovinu do 1.700 kuna, a u Dubrovačkoj-neretvanskoj 800 kuna dobit će umirovljenici koji imaju najniže mirovine. U Osijeku će božićnice iznositi od 100 do 400 kuna, a u Rijeci će umirovljenici dobiti bon od 300 kuna.

Komentari