‘BOŽE, DAJ SNAGE LJUDIMA U PETRINJI!’ Nemirno jutro na području Banovine! Potrese su osjetili i Zagrepčani

Foto: EMSC/Ilustracija

U jutarnjim satima, područje Sisačko-moslavačke županije pogodilo je nekoliko potresa, od kojih je jedan bio prilično jak dubine 8 kilometara. Jak potres se dogodio u 4.55 sati s epicentrom 15 kilometara jugozapadno od Siska. Magnituda potresa iznosila je 3.4 po Richteru, a potres se itekako osjetio i na području Zagreba. Opisuju ga kao “grmljavinu”, “jak udarac”, “neugodnu trešnju”. Mnogi nakon ovoga nisu mogli mirno zaspati.

Nakon ovog potresa uslijedila su još dva u razmaku od 15 minuta. Oba su bila umjerena s magnitudama od 2.7 i 1.9 po Richteru.

Ubrzo su se počeli javljati i korisnici na društvenim mrežama.

“Da, istrčala sam van u pidžami od straha. Bože, daj snage ljudima u Petrinji!”

“Hahaha sinoć popila normabel pa ništ osjetila, spavala ko beba, još za kasnila na posao”

“Da, probudilo me, Črnomerec, zatutnjalo kratko.”

“Da, baš sam se neobično probudila tako rano i teško ponovo zaspala. Nisam bila svjesna da je potres razlog.”

“Da, Črnomerec, zatutnjalo kratko (naš pas je strahovito zalajao) i više nije bilo spavanja.. Miran vikend želimo, nemirna Zemljo, ak je moguće….”

“Jesam i ovaj petrinjski i iza toga se javio moj markusevečki, tak da sam se digla”

“U novom Zg… Malo prije 5h dobro je treslo…”

“U Sesvetama sam oba osjetila. Prvi je dobro stresao, a drugi par minuta poslije je bio onaj jezivi zvuk.”

“Da, probudio me onaj u 4.55, tresla se kuća… Sv.Klara”

“Osjetio se u Novom Zagrebu (Travno)”

“Zatutnjalo, zatreslo i poljuljalo, nedaleko Siska, opet srce bilo u petama”

Posljednji zabilježen jači potres bio je prije šest dana, 5. veljače u 9 sati i 3 minute. Seizmografi su tada zabilježili prilično jak potres kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3.8 po Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na širem području.

Podsjećamo, mnogi su nakon razornog potresa 28. prosinca u Banovini ostali bez krova nad glavom. Dosad su prijavljena 34.704 objekta oštećena u potresu. Pregledano je njih 24.458, izvijestili su iz županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka. Zbog vanjskih utjecaja neuporabljivo je 297 objekata, a zbog oštećenja 2932. Privremeno neuporabljivih objekata je 2463 te im je potreban detaljniji pregled. Također, neuporabljivo je 2935 onih kojima su potrebne mjere hitne intervencije.

Mještani u zabačenim selima još uvijek čekaju svoje kontejnere, a vojska nastoji pronaći način da dođe do njih. Ne isključuje se ni mogućnost spuštanja kontejnera helikopterom.


Komentari