BORBA ZA INU: Gase se rafinerije u Sisku i Rijeci, vlasti ne reagiraju

Pixabay

Apel stiže nakon prvog prijevoza nafte u rafineriju u Rijeku umjesto u Sisak.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić uputio je dramatični apel, u kojem navodi da problem nije u prijevozu 600 tona nafte željeznicom, nego u poruci koju su iz mađarskog MOL-a poslali. Ona govori o gašenju strateškog energetskog objekta, što je udarac na institucije.

“U dokumentima su već definirali zatvaranje rafinerije u Sisku. Navedeno je da će zato modernizirati rafineriju u Rijeci, ali se bojim da je to samo izlika za zatvaranje Siska. Nakon Siska pitam se što će biti s rafinerijom u Rijeci. Ona nije ekonomski interes MOL-a s obzirom na to da imaju svoje modernizirane rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj. Kad se zatvori i rafinerija u Bosanskom Brodu, oni će biti apsolutni gospodari. Žao mi je što se u hrvatskoj politici to ne vidi, pozivam sve stranke da osude takvo ponašanje”, kazao je Panenić.

Iz HDZ-a nema ni slova o potezu MOL-a, iako je Panenić ranije najavio da neće dopustiti gašenje rafinerije u Sisku. Tamo je zaposleno oko 650 ljudi, a u Rijeci oko 600, a MOL obećava 150 milijuna eura za Sisak te očuvanje radnih mjesta. Žele graditi postrojenje za biogorivo i logistički centar.

“Da toliko ulože u rafineriju, već bi bila modernizirana. Vjerujem da će kad zatvore Sisak, pretvoriti ga u logistički centar, a preradu ugasiti. Mi to nećemo dopustiti. Zaustavljamo sljedeći vlak”, kaže Predrag Sekulić iz sisačkog sindikata Nova solidarnost.

Protiv zatvaranja rafinerije u Sisku je i Jasna Pipunić, čelnica Sindikata naftnoga gospodarstva. Ipak, vjeruje Ininoj upravi da će se poizvodnja nastaviti, kao i da će se ulagati u rafineriju u Rijeci.

MOL je jučer poručio da podupiru nastojanja Ine za smanjivanje gubitaka i jačanje pravaca opskrbe. Napominju da je 600 tona nafte tek 1 posto domaće mjesečne proizvodnje, piše 24sata. 


Komentari