Borba protiv epidemije virusa: Od danas bi se mogla zabraniti velika okupljanja u zatvorenom?

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U susjednoj Italiji koronavirus uzeo je maha i uvedene su drastične mjere protiv širenja virusa. U Hrvatskoj je za sada situacija pod kontrolom, ipak, kako doznaje Jutarnji list, Nacionalni stožer civilne zaštite namjerava značajnije proširiti ograničenja.

Izvor Jutarnjeg tvrdi da će Nacionalni stožer preporučiti zabranu javnih skupova u zatvorenim prostorima koji premašuju brojku od 1000 ljudi. Susjedna je Slovenija prije nekoliko dana donijela sličnu odluku, samo je broj ljudi koji se ne smiju okupljati ograničila na 500.

Kada će se zabrana uvesti, ovisi o tome koliko će se brzo virus širiti Hrvatskom, a navodno je samo pitanje vremena kada će se pojaviti u općoj populaciji, a ne samo u “ograničenim i izoliranim sredinama“.

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj je i dalje 12: tri u Zagrebu, pet u Rijeci i četiri u Varaždinu. No, činjenica je da je situacija u Europi, posebice u Italiji, vrlo ozbiljna.

Italija je uvela cijeli set mjera, od kojih je najvažnija zabrana ulaska i izlaska iz regija u kojima je epidemija nove bolesti. Ta se mjera odnosi na 16 milijuna ljudi, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, na konferenciji kriznog stožera za novinare.


Komentari