‘Bojim se da nam slijedi još jedan val koji bi mogao dosegnuti vrhunac u travnju’ Epidemiolog o situaciji s koronom u Hrvatskoj

Ilustracija: Zagreb.info

Zbog pandemije koronavirusa očekuje nas još jedna neizvjesna turistička sezona.

U posljednjih desetak dana vidljiv je i trend porasta broja pozitivnih osoba na koronavirus, a ako se tako nastavi, ne piše nam se dobro.  Iako brojke nisu drastično narasle, epidemiolog Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci tvrdi da su aktualni podaci zabrinjavajući, a na navedeno je utjecalo više čimbenika.

“To su čimbenici poput popuštanja epidemioloških mjera i nekonzistentnosti njihove provedbe, veće opuštenosti ljudi i nepridržavanja osnovnih epidemioloških mjera, cirkulacije zaraznijih varijanti virusa, preuranjenog prelaska na nastavu uživo u osnovnim i srednjim školama, zastoj u dinamici cijepljenja i slično. S obzirom da najveći dio populacije, njih 75 do 80 posto, još uvijek nije došao u kontakt s virusom i/ili nije stekao zaštitnu imunost, bojim se da nam predstoji još jedan val epidemije koji bi mogao dosegnuti vrhunac u travnju. Možda on ipak neće biti tolikog intenziteta kao prethodni, no ipak bi mogao imati nepovoljne zdravstvene i ekonomske posljedice”, objašnjava prof.dr. Polić za Novi list.

Takav scenarij mogao bi ostaviti prilično negativne posljedice na turističku sezonu, a epidemiolog dodaje kako treba imati na umu da su za smirivanje vala epidemije nužne restriktivnije epidemiološke mjere i vrijeme.

“To najbolje vidimo na primjeru prethodnog vala koji je imao vrhunac u prosincu prošle godine i tek smo prije nekoliko tjedana došli do broja novooboljelih koji ne opterećuje znatnije zdravstveni sustav i koji je omogućio popuštanje mjera. Ukoliko nam se dogodi novi val u ožujku, travnju, onda će nam trebati jedan do dva mjeseca za njegovo smirivanje uz uvođenje restriktivnijih mjera. To bi nas moglo dovesti na crne ili crvene liste brojnih zemalja iz kojih nam dolaze turisti, što bi se sigurno nepovoljno odrazilo na predstojeću sezonu i ekonomsku situaciju u zemlji. Nadam se da se taj scenarij ipak neće dogoditi”, pojasnio je Polić.


Komentari