Boje li se Hrvati koronavirusa? Istraživanje pokazalo što građani misle o mjerama i hoće li se cijepiti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon istraživanja o popularnosti političara i političkih stranaka HRejting proveo je novo istraživanje o koronavirusu i otvaranju državnih granica uoči turističke sezone.

Dva su mjeseca prošla od početka pandemije i uvođenja mjera Nacionalnog stožera crvenog križa. Ispitanici su odgovarali na pitanje:

Da se jako plaši reklo je 9% ispitanika. Plaši se, ali puno manje nego na početku epidemije 18,4% ispitanika. Ne plaši se, ali je oprezno 43.9%, a 28,4% ih je kazalo da se uopće ne plaši. Tek je 0,3% ispitanika kazalo da ne zna ili se ne može odlučiti.

Na pitanje o cijepljenju ispitanici su također zanimljivo odgovarali. Znanstvenici diljem svijeta u ubrzanoj su potrazi za cjepivom protiv virusa COVID-19 te su ispitanici odgovarali na pitanje što bi učinili nakon otkrića i znanstvenog testiranja cjepiva.

Namjeravate li se cijepiti?

Da, sigurno odnosno vjerojatno reklo je 47,3%. Da se neće cijepiti, vjerojatno ili nikako kazalo je 41,2% posto anketiranih, a ne zna ili se ne može odlučiti njih 11,5%.

Treba li Hrvatska otvoriti državne granice pred turističku sezonu?

Da, bez ili s ograničenjima misli čak 80% anketiranih. Ne ih je odgovorilo 15,2%, a da ne zna ili se ne može odlučiti ih je 4,8%.

Istraživanje je za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95%, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2,62%.


Komentari