‘BOCA VINA, BOMBONJERA’ Kad zagusti priprema se i plava kuverta: ‘I dan danas krivim tog doktora za njegovu smrt’

Novac, ilustracija (Foto: Unsplash)

Još od nekih prijašnjih vremena postojalo je neko nepisano pravilo da se za uslugu odužimo, napose kada bi i sami imali dugoročnu korist, a posebno se to odnosilo na zaposlenike u zdravstvu, prosvjetare, ali i policiju, između ostalih.

Iako su se vremena promijenila, običaji baš i nisu, samo se o njima sve tiše govori jer su svedeni pod nazivlje ‘mito i korupcija’. U jeku višemilijunskih skandala koji tresu poslovni i politički svijet, prosječni građanin se često zapita što je ta jedna boca finog vina i malo skuplja bombonjera problem, ako ću za to dobiti bolju uslugu.

Tamo gdje smo najranjiviji i o čijoj pomoći često zavisi dužina i kvaliteta nečijeg boravka na ovom svijetu jest zdravstvo pa stog ani ne čudi kako se i dan danas spominju veze, pokloni, koverte…

Upravo je ta tema rasplamsala korisnike Reddita da se u jednoj temi izjasne da li bi dali kuvertu za neku uslugu ili ubrzani postupak, čime je pokrenuta rasprava na kojoj se lome koplja.

Mišljenja su jedno, iskustva nešto sasvim drugo pa je određeni broj korisnika priznao kako se ne bi libio iskoristiti takvu situaciju kada se radi o nekim životnim situacijama, posebice onima u zdravstvu gdje se dugo čeka na određene preglede ili još gore, neke teže bolesti.

‘Nikad to ne kažu’

“Nikada ti ne kažu daj mito ili te neću liječiti. Jednostavno te zavlači da ti poželiš dati mito da agonija završi. Alternativa je da se inatiš ali nije to baš lako ako si u bolovima ili ako se radi o nekom tvom”, spremno je odgovorio jedan od korisnika.

Dio komentara odnosio se na to da su protiv takvog postupanja te da bi bili spremni i prijaviti dožive li da ih netko zatraži mito, no jedna je korisnica podijelila ne baš ugodno iskustvo.

Kako navodi, riječ je o 70-godišnjem muškarcu koji je trebao imati drugu operaciju srca.

“Doktor mu je rekao da mu je bitno otići što prije na operaciju, ali je dosta gužva s rasporedom. Gospodin je cijeli svoj život do mirovine pošteno radio i plaćao porez i uvijek je bio stava da ne treba nikome dodatno plaćati za usluge, dakle jako protiv mita i korupcije pa tako i ovaj put. Doktor je natuknuo da postoji brži termin, već tjedan nakon da bi došao u bolnicu da ga pripreme za operaciju. Gospodin nije imao pri sebi kuvertu i otvoreno mu rekao da nema novaca da pogura situaciju. Doktor mu je zakazao operaciju četiri mjeseca kasnije”, opisala je i dodala kako im je to ostavilo gorak okus.

“I ja dan danas krivim tog doktora za njegovu smrt. Nitko ne može to dokazati, ali meni se poklapa. Kako je završio na operaciji 4 mjeseca kasnije, u lipnju, oporavljao se cijelo ljeto na kraju kojeg je bio i u toplicama. Po povratku iz toplica i dalje je bio jako krhak u smislu imuniteta, a da napomenem bio je vrhunac korone 2020. na jesen je pomelo hrpu staraca lošeg zdravlja. Tako i njega, čuvao se i obolio u listopadu, još ne oporavljen od operacije, slab, potonuo, respirator i ćao”, napisala je uz pitanje bi li se dogodila ista situacija i da je operiran ranije.

S druge strane, neki od korisnika su naveli kako su usluge u zdravstvu koristili bez ikakvih ‘dodatnih davanja’ te da su imali tretman kakav bi i trebao biti.

‘Sve ide kao podmazano’

“Ne mora to uvijek biti kuverta. Boca vina, bombonjera (neka malo bolja), kobasica, domaća šunka se cijene isto. Isto tako na šalterima i sve ide kao podmazano. Naravno ne svaki put, nego tamo gdje si čest i upoznat sa davateljem usluge”, opisao je ukratko jedan korisnik Reddita.

Osim zdravstvenih djelatnika, potkupljuju se i carinici, sudeći po iskustvima.

“Davao sam, i da treba dao bih opet, mislim u Hrvatskoj gdje je 100-200 kod mjenjača za prolaz regula mi je apsurdno govoriti o moralu”, naveo je jedan korisnik i dodao jedan od primjera:

“Kad imaš bus od 50 ljudi platiš ‘brzu provjeru’ na granici radIJe nego da svi čekamo 2-3 sata”.

Daje se policiji i administraciji

“Dao par puta policiji da popoju cugu jer su mi oprostili neki prekršaj sitni. I jednoj dragoj gospođi u administraciji znam odnjeti kad nešto treba, ali isto tako ne svaki put, tu i tamo, nije ni to ja bih reko mito, nego više ono ‘e evo uvjek mi sve brzo riješiš pa evo ti boca likera. Meni osobno to nije mito nego neki način da pokažeš da tu osobu ne smatraš samo nekom slugom ili nečim”, zaključio je jedan od korisnika.


Komentari