BLOKIRANO PREKO 230 TISUĆA GRAĐANA Ministar Aladrović najavio najbolju godinu na tržištu rada

Foto: Freepik/Pixsell

Prema podacima FINA-e, na kraju 2021. godine blokirano je 239,3 tisuće građana s ukupnim dugom od 18,1 milijardu kuna. Također, 15,4 tisuća poslovnih subjekata je u blokadi, a ukupni dug iznosi 4,2 milijarde kuna.

Kada se glavnici od 18,1 milijardu kuna doda i dug po osnovi kamata u visini od 6,8 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem studenog iznosio 24,9 milijardi kuna. Iz Fine su istaknuli da se najveći dio duga, u iznosu od 5,8 milijardi kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama, dug je iznosio 6,7 milijardi kuna.

Udio duga potrošača prema bankama kao vjerovnicima, 31. prosinca 2021. u ukupnom iznosu dugu bio je 32,2 posto, dok je prema svim financijskim institucijama udio duga 37 posto, pokazuju podaci FINA-e.

Optimističan ministar rada u Saboru

Istodobno, ministar rada Josip Aladrović odgovarajući na pitanje zastupnice Ankice Zmajić, iz HDZ-a, o utjecaju pandemije na tržištu rada, optimistično je najavio:

“Osobno sam siguran da će ovo biti najbolja godina što se tiče tržišta rada od osamostaljenja države.”

Svoj optimizam temelji na podacima s kraja prošle godine koji pokazuju da Hrvatska ima 35 tisuća osiguranika više nego 2020.

“Izašli smo iz faze očuvanja radnih mjesta i krenuli prema fazi njihova kreiranja”, rekao je ministar i iznio podatak da smo na početku pandemije imali šok, odnosno pad od 25.000 osiguranika u samo 11 radnih dana. “No vlada je brzo intervenirala i s 12.5 milijardi kuna očuvala tržište rada, pa i poboljšala ga”, rekao je ministar i najavio kako će se mjere aktivne politike zapošljavanja, u koje je investirano milijardu kuna, provoditi cijele 2022. godine.


Komentari