Bliži li se i Hrvatskoj uvođenje covid-putovnica? Stručnjak objasnio što bi se trebalo dogoditi da dođe do toga

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Jedno od pitanja kojih se ovih dana postavlja je i hoće li Hrvatska uvesti covid-putovnice.

To su najavile neke države poput Grčke, Mađarske i Estonije. Kako se neslužbeno doznaje, Hrvatska još uvijek nije za to.

Ministarstvo turizma tvrdi kako “sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU” i da će se s odlukom o tome pričekati.

Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu rekao je za da bi se za uvođenje tako restriktivne mjere u Hrvatskoj trebalo priznati da je situacija toliko ozbiljna, izvanredna, da zahtijeva izvanredna ograničenja ljudskih prava.

“Budući da takvo nešto nije uobičajeno za redovno stanje, moralo bi se priznati da se nalazimo u stanju velike prirodne nepogode (članak 17. Ustava), pa bi o uvođenju takve mjere morao odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Ili, drugačije rečeno, sve dok vlast tvrdi da ustavnopravno imamo redovno stanje (članak 16. Ustava), ne može se uvoditi ova vrsta restrikcija, koje predstavljaju neku vrstu prisile”, objasnio je Gardašević za Jutarnji.

Ministarstvo u međuvremenu priprema popis hotela i turističkih objekata ko će imati oznaku “safe travels” (sigurna putovanja) kao dokaz sigurnosti i poštivanja mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa.


Komentari