BLAŽE MJERE OD PONEDJELJKA: Stožer o detaljima novog popuštanja, neće svi biti zadovoljni

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U ponedjeljak će se epidemiološke mjere popustiti, a doći će i do otvaranja terasa kafića i restorana. Također, bit će dopušteni određeni sportovi na otvorenom. Obavezna karantena bit će produžena na 14 dana.

Beroš je istaknuo da nove brojke pokazuju koliko je situacija još uvijek neizvjesna. Istaknuo je da je važno da se građani i dalje ne opuštaju i pridržavaju svih mjera.

Božinović je istaknuo odluku o blagom popuštanju mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata. Mogu usluživati goste na terasama i drugim otvorenim objektima od 6 ujutro do 22 sata. Prostori terasa moraju biti potpuno otvoreni i nužno je osigurati adekvatni razmak među gostima. Razmak među stolovima mora biti minimalno 3 metra, a razmak između svakog stolca metar i pol.

U zatvorene prostore kafića moći će se ulaziti samo radi korištenja toaleta, uz obavezno nošenje maske. Ne preporučuje se puštanje glazbe u kafićima i restoranima.

Omogućava se treniranje u svim zatvorenim prostorima uz pridržavanje svih mjera. Najveći dopušteni broj osoba u dvorani je jedna osoba na dvadeset kvadratnih metara dvorane. Nije dozvoljen kontakt za vrijeme treniranja, a kod sportova kod kojih je kontakt nužan, kao što je boks, dozvoljeno je samo treniranje za održavanje kondicije. Preporuka je i da se svlačionice i tuševi ne koriste. Nošenje maske nužno je cijelo vrijeme osim za vrijeme vježbanja.

Sljedeći u nizu popuštanja bit će sajmovi.

Capak je istaknuo da je u Hrvatskoj zabilježen porast broja novozaraženih od 35 posto. Najveću indiciju ima Dubrovačko-neretvanska, a najnižu Istarska županija.

Markotić je napomenula da o britanskom soju još nema dovoljno informacija, ali da se procjenjuje da taj soj postaje dominantan u Europi. Ispituju se novi testovi koji mogu dokazati britanski soj i druge mutacije.

U četvrtak je zabilježeno 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata preminulo je 14 osoba, odnosno 5503 od početka pandemije. Najmlađa preminula osoba imala je 57 godina. Cijepljeno je 146 tisuća osoba, a s dvije doze 58 828 osoba.

 

 


Komentari