Bivša zastupnica Ines Strenja odbila 6+6 povlasticu kako bi liječila druge, iako sama boluje od rijetke autoimune bolesti

Foto: Mate Piskor / CROPIX

Specijalistica neurologije Ines Strenja (55), napustila je politiku nakon zadnjih parlamentarnih izbora, ali se odrekla povlastica ‘6+6’ , odnosno 6 mjeseci pune i 6 mjeseci pola saborske plaće, te se vratila svom liječničkom pozivu. Iako je ranjavana u Domovinskom ratu i s 30 godina radnog staža bi mogla biti u mirovini, kaže da to za nju nije opcija.

Kako je potvrdila za 24sata, Strenja ima autoimunu bolest pluća, prima ozbiljnu terapiju, diše s trećinom kapaciteta pluća, s obzirom da je riječ o bolesti koja začepluje bronhe u plućima. Bolest je vrlo rijetka, što najbolje govori informacija kako od nje u Hrvatskoj boluje možda deset ljudi.

Zbog bolesti koju je spomenula ni sama u pandemiji ne može do svojih liječnika.

– Inače se liječim u KB-u Dubrava u Zagrebu, no znamo svi kakva je ondje situacija pa sam liječenje prebacila u Rijeku – pojasnila je.

S obzirom na to da zna kako je biti u liječničkoj kuti, kao i u političkim foteljama, upitana je za komentar o načinu na koji se postavlja Nacionalni stožer i mjerama koje donosi.

Strenja smatra kako se sustav polako diže, no kako su se ljudi previše opustili, dok bi Stožer trebao jasnije definirati način rada i obavještavanja javnosti.


Komentari