‘Bit ćemo na terenu dok se i zadnja osoba ne smjesti pod čvrti krov’: Crveni križ o godini dana u Baniji

Hrvatski Crveni križ/Facebook

Hrvatski Crveni križ održao je press konferenciju na kojoj se podsjetio da je prije godinu dana, nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, počela jedna od najvećih akcija HCK-a u povijesti, u kojoj je sudjelovalo više od 5000 volontera i 1600 djelatnika, pomažući više od 100.000 korisnika.

FOTO: Facebook

“HCK je pokazao da je vrijedan alat u rukama hrvatskih građana kako bi humanost u našem društvu mogla kvalitetno i u potpunosti stići do osoba koje trebaju pomoć. Ovo je dokaz zašto je Hrvatskoj potreban snažan Crveni križ, zahvaljujući našim volonterima i djelatnicima, koji su ponekad radili gotovo 24 sata dnevno, uspjeli smo obaviti posao”, rekao je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt na konferenciji za novinare održanoj na godišnjicu prvog jakog petrinjskog potresa.

Dodao je kako je riječ o jednoj od najvećih akcija HCK-a u njegovoj povijesti, izuzev u vrijeme Domovinskog rata, a volonterima se zahvalio na neprekidnom i požrtvovnom radu jer su mnogi od njih i sami bili žrtve potresa.

Markt je poručio da će HCK biti  na terenu dok se i zadnja osoba ne smjesti pod čvrsti krov, a brojeve iz proteklih godinu dana ocijenio je fascinantnima.

U godinu dana HCK je stradalim ljudima distribuirao oko 1250 tona hrane, što znači da je kroz njihove ruke prošlo oko 125.000 paketa suhe hrane, više od 734.000 litara vode, 313 tona higijenskih potrepština, gotovo 10.000 paketa dječje hrane i opreme te gotovo 2500 paketa hrane za kućne ljubimce.

HCK je podijelio i 4450 grijalica, 5900 deka te 700 madraca i kreveta, a osim materijalnih donacija raspisan je apel preko kojeg je prikupljeno gotovo 52 milijuna kuna. Markt je istaknuo kako je sav novac isplaćen građanima, a HCK od prikupljenog novca nije financirao svoje aktivnosti.

HCK danas skrbi za više od 30.000 stradalih

Građanima je podijeljena jednokratna novčana pomoć pa je tako 52 milijuna kuna distribuirano u oko 32.500 kućanstava. Novčana pomoć u iznosu od 660.000 kuna isplaćena je stradalim dječjim vrtićima na području SMŽ-a, a 209.691 kuna isplaćeno je Dječjem domu Vrbina u Sisku.

Preostali iznos od oko 138.000 kuna odnosi na naknade vezane uz donatorski telefon i PDV, koji su u postupku refundacije.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Također, djelatnici HCK-a u godinu dana pružili su psihosocijalnu pomoć preko 17.000 puta, a organiziraju i akcije i radionice.

“Svjesni smo da tim ljudima humanitarna pomoć ne može zamijeniti njihov dom, ali pomoć i druženje barem ih na trenutak izvedu iz njihove realnosti i daju ljepšu sliku života”, dodao je Markt.

Predsjednik HCK-a Josip Jelić podsjetio je da su njihove ekipe odmah na prvi dan potresa bile na terenu. Na početku pomoć je trebalo i dobilo čak 100.000 osoba, dok danas skrbe za više od 30.000 stradalih ljudi.

Jelić je podsjetio kako je HCK u potpunosti sanirao i više od 820 bunara na tom području.

“Međunarodni pokret Crvenog križa i nacionalna društva CK-a dio su predivnog humanitarnog pokreta koji jedino služi za pomoć čovjeku. Kada se dogodi ovakva situacija tisuće ljudi bude potaknuto da pruži pomoć, to je nevjerojatno. U ovoj zemlji imamo dobrih ljudi”, kaže Jelić.


Komentari