BIT ĆE PAKLENO! Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što očekuje Hrvatsku

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kakvo nas vrijeme očekuje na ljeto otkrio je meteorološki servis Severe Weather.  Prema prvoj dugoročnoj prognozi bit će poprilično vruće i suho u Europi. Za predviđanje su korištena tri modela ECMWF, UKMO i CFSv2.

ECMWF model: Vruće i sušno u Hrvatskoj

Najpouzdanijim modelom često se naziva ECMWF. U kategoriji dugoročnih prognoza ovaj je model na vrhu po pitanju pouzdanosti. Za sjever Europe najavljuju temperature blizu prosjeka, možda i niže. Navedeno će područje biti pod utjecajem niskotlačnog sustava. Puno toplije od uobičajenog za ljeto najavljuje se za veći dio kontinenta, a iznadprosječno toplo bit će i u cijeloj južnoj i središnjoj Europi.

U Hrvatskoj se tijekom cijelog ljeta očekuju temperature više od prosjeka, i to za 1 do 2 Celzijeva stupnja više. Meteorolozi najavljuju puno manje padalina od prosjeka, posebice na sjeveru Europe. U Hrvatskoj se očekuje čak i do 60 posto manje padalina od prosjeka, posebno u Istri i na obali.

UKMO model: Moguće oluje

Prema UKMO modelu, u Europi će biti toplije nego inače na većem dijelu kontinenta. Intenzitet se smanjuje prema sjeveru gdje se povećava utjecaj zone niskog tlaka. Također najavljuju normalne do vlažnije uvjete po pitanju oborina na sjeveru Europe. Meteorolozi upozoravaju da će u ostatku kontinenta biti prilično sušno, a većina oborina ljeti dolazit će od oluja. I ovaj model u Hrvatskoj najavljuje iznadprosječne temperature i manje padalina od prosjeka, točnije za oko 40 do 50 posto.

CFSv2 model: U Hrvatskoj temperaturna odstupanja 

Za razliko od prehodan dva modela, sjevernoamerički model ima nešto drugačiju prognozu. Na zapadu predviđaju potencijalno nizak, a nad srednjom i sjevernom Europom viši tlak. Ipak, prognoza je za Hrvatsku jednaka, a to su temperaturna odstupanja od prosjeka, za 1 do 2 Celzijeva stupnja.


Komentari