Bit će još hladno ove zime: Svjetski meterolozi objavili veliku prognozu za proljeće, evo što nas sve čeka!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iza nas su poprilično hladni dani, zasad najhladniji dani ove zime. Hladni val zahvatio je cijelu Europu.

No, i dalje će biti osjetno hladno, objavio je DHMZ. U Zagrebu će biti sunčano uz slab vjetar. PRema večeri i u noći očekuje nas porast naoblake. Bit će hladno jutro uz minimalnu temperaturu između -9 i -6, a najviša dnevna bit će oko 5 °C.

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prije nekoliko dana veliku prognozu za proljeće za cijelu Europu.

“Tijekom posljednjih nekoliko tjedana zimske oluje zahvatile su Zapadnu Europu, ali i južni dio kontinenta. Na Balkanu se to očitovalo kao val zahlađenja koji je i u dijelove Hrvatske donio jutarnje temperature niže od -10 Celzijevih stupnjeva. Očekuje se da će ova fronta, koja sa sobom nosi oluje, ostati aktivna i početkom proljeća”, najavljuju meteorolozi AccuWeathera.

Očekuje se da će oluje putovati preko Francuske, a zatim u Italiju pa sve do Balkana, posebno tijekom ožujka. Meteorolozi AccuWeathera napominju da je ovo neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično u to doba godine premještaju prema sjeveru kontinenta.

“Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali će do svibnja nanijeti štete jugu kontinenta”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. Dodao je i kako se u regiji do svibnja očekuje mnogo padalina.

Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja diljem Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava na početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tijekom kraja 2020. godine.

Komentari