‘Bio sam odbijen jer sam iskreno rekao da sam homoseksualac’ Aktivist za ljudska prava ispričao što ga je dočekalo kada je htio darivati krv

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Aktivist za ljudska prava Ivan Zidarević bio je gost emisije N1 televizije “Točka na jedan”. On tvrdi kako u Zavodu za transfuziju nije mogao darovati krv jer je rekao da homoseksualac.

U emisiji je ispričao što se dogodilo kada je prvi put išao darovati krv 2015. godine u Petrovu.

Bio sam odbijen jer sam iskreno rekao da sam homoseksualac

“Tada sam bio vraćen jer pravilnik ne poznaje strance. Prošle godine sam dobio domovnicu i htio sam da dam krv. Znam da pravilnik diskriminira gay muškarce. Međutim, jedan gay političar je objavio da je darovao krv i ja sam Zavod obavijestio da ću doći dati krv. Oni su mi odgovorili da ću biti odbijen. Ja sam želio prakticirati to demokratsko pravo i bio sam odbijen jer sam iskreno rekao da sam homoseksualac”, kazao je Zidarević.

Otkrio je da u pravilniku stoji da “muškarac koji je imao seks s drugim muškarcima” ima trajnu zabranu darivanja krvi.

“Gay muškarci valjda pripadaju nekoj rizičnoj skupini. Ta zabrana ide za one koji su koristili drogu intravenozno, za one koji su koristili usluge prostitutki…”, objašnjava aktivist i dodaje da žene koje su bile sa ženama smiju darovati krv.

Ističe da on živi u obiteljskoj zajednici s partnerom.

Moja krvna grupa spada u deficitarne

“Jedna jako fina gospođa mi je rekla da nažalost nikad neću moći darovati krv. Da nisam rekao što sam, ne bi me nitko ni pitao. Moja krvna grupa spada u deficitarne u tom trenutku, međutim ja sam odbijen”, kaže Zidarević.

Dotaknuo se toga i kakva je situacija u ostalim zemljama Unije i tvrdi da pored Hrvatske istu zabranu imaju Grčka, Slovenija, Rumunjska i Litva.

“Ostale zemlje su to ukinule. Nema logike da se trajno odbijaju muškarci koji su imali seks s muškarcima. Sva krv koja se da tamo se testira. Ja sam a priori odbijen jer tamo piše ‘ako ste imali seks s drugim muškarcima’”, govori.

Kontaktirao je i ured pravobraniteljice

Kaže i da je kontaktirao ured pravobraniteljice.

“Već sam kontaktirao ured pravobraniteljice. Tužnije od ovog pravilnika je to da sam ja morao biti naturaliziran, i da ja, Srbin, srbočetnik, kako me zovi ovi što me napadaju s desna, dolazim da se bavim ljudskim pravima. Krivi su i homoseksualci koji šute i daruju krv. Zašto prešućuju nešto što im pripada?”, pita se aktivist.

Smatra da je ovo napad na njegovu obiteljsku zajednicu i da on ne bi izložio nikoga riziku.

“Samo zato što sam bio iskren sam odbijen, da sam šutio, ja bih darivao krv”, zaključuje.


Komentari