‘BILO BI LIJEPO DA JE UDOMITELJA JOŠ VIŠE’ Hrvatska po prvi put obilježila iznimno važan dan: ‘Svako bi dijete trebalo imati dom’

Ilustracija: Pixabay

Ove godine po prvi put je obilježen Nacionalni dan udomiteljstva. Tako je Marin Piletić, ministar rada i socijalne politike uručio udomiteljima nagrade za “izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2023. godinu”.

‘NAGRADU POSVEĆUJEM SVOME GRGI, ZAUVIJEK ĆE ŽIVJETI U MOM SRCU’: Mirela Čavajda kroz suze održala govor, zaradila glasne ovacije!

“Jučer smo obilježili Dan državnosti, danas u glavnom gradu Hrvatske obilježavamo Dan grada Zagreba, ali što će ti Dan državnosti i Dan grada ako je upitno imaš li adekvatan dom? Danas po prvi put slavimo Nacionalni dan udomiteljstva, upravo zbog vas koji ste već odgovorili na moje pitanje”, komentirao je Piletić na dodjeli nagrada u zagrebačkom NSK.

Dodao je i kako je od 2022. godine povećan broj dozvola za udomiteljstvo, što je omogućeno izmjenama Zakona o udomiteljstvu, ali i kroz povećanih osnovica i naknada za udomiteljski rad.

Uz to izmijenjen i Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama te he sada po prvi put uveden i šestomjesečni roditeljski dopust za dijete do sedme godine života.

Time su, istaknuo je Piletić , riješene “određene poteškoće” stupanja u udomiteljstvo za najmlađu djecu, a 2023. godine je zabilježeno čak 2500 udomitelja koji su otvorili vrata svojega doma.

Životno djelo: ‘Da se kćer ima s kime igrati’

Među nagrađenim udomiteljima, posebno se ističe Ana Mikulek koja je dobila nagradu za životno djelo.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Mikulek iz Nove Vesi Petrijanečke u Varaždinskoj županiji ima 28 godina službenog udomiteljskog staža, a neslužbeno gledajući, 39 godina.

Primivši nagradu, navela je kako joj je prvi motiv za udomljenje bilo da se njezina kćer ima s kime igrati, a potom je dodala i kako bi bilo lijepo da je udomitelja još više, da svako dijete ima dom.

Za životno su djelo bili nominirani i Katarina Bojšić, Nedeljka Bocak i Gordana Spevan.

Osim Mikulek, dobitnici nagrade ove godine bili su i Marija Igrec, Marija Franić , Mario Prka te Natalija Rajtar.

Istospolni par: ‘Da smo ranije prihvaćeni…’

Među nominiranim udomiteljima bili su i Mladen Kožić te Ivo Šegota, istospolni par koji je prolazio pravnu bitku kako bi posvojili dijete bili su nominirani od strane Dječjeg doma Zagreb.

Kožić i Šegota žele posvojiti dijete. Dobili su na sudu, ali ministarstvo ih sada želi spriječiti žalbom

“Od 2.500 udomiteljskih obitelji, samo je 15 nominiranih ove godine. Ne mislite li da je upravo to poruka javnosti i stručne zajednice na terenu da su nominirali one koje smatraju da treba posebno istaknuti”, komentirao je Piletić upitan zašto Kožić i Šegota nisu dobili nagradu, naglasivši kako to ni na koji način ne znači da se njihov trud ne priznaje, već da jednostavno nije bilo dovoljno nagrada.

Šegota je dao izjavu za novinare u kojoj je naveo da su on i njegov partner sretni zbog svih dobitnika ove nagrade.

No, osvrnuo se i na Ministarstvo.

“Da smo ranije prihvaćeni kao udomitelji, vjerojatno bismo imali malo duži staž pa bismo možda bili i bolji kandidati za ovu nagradu. Čestitam svima koji već godinama jako puno rade za djecu koja nemaju toliko sreće kao neka druga djeca”, poručio je Šegota.

Upitan o proceduri kroz koju je istospolni par prolazio za posvajanje, ustvrdio je da to nije bilo toliko teško iskustvo, kao iskustvo njegove i sve druge djece koji su bili “u sustavu”.

“Oni su sada bitni, manje bitno je ono što se nama događalo”, zaključio je Šegota.


Komentari