BIBLIJSKA POŠAST! Došlo je do najezde skakavaca, mještani ih se nikako ne mogu riješiti

Foto: Dalmacija Danas

Prava biblijska pošast pogodila je mještane Štikova kraj Drniša. Uslijed košnje trave došlo je do najezde skakavaca. Kažu da je ovo već četvrta godina da ih napadaju skakavci, ali da ih nikad nije bilo u ovako velikom broju.

“Napadaju ceste, kuće i vrtove. Ovako nešto ne pamte ni stariji stanovnici sela… Kako se zaštititi od ovakve prirodne nepogode, komu se uopće obratiti?”, požalili su se portalu Dalmacija Danas.

Stručnjaci iz Prirodoslovnog muzeja u Splitu, Božo Kokan i Darko Stermšek te specijalista za skakavce, ortopterolog Josip Skejo s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu ulovili su nekoliko primjeraka. Skakavaca ima toliko da naviru kao da su voda i nezaustavljivo se kreću u beskonačnom poretku. Ponegdje potpuno prekrivaju travu i kamenje.

“U nekim zaseocima ove najezde su postale redovita pojava, a neke zaseoke su znale zaobići horde malih napasnika”, kažu mještani koji životinjice pokušavaju otjerati metlama i šmrkovima.

“Prskala sam ih otrovom, ali ni to nije pomoglo”, kazala je jedna baka. Mještani se boje da će im pojesti i ono malo povrća koje uzgajaju. Kažu i da se životinje u večernjim satima znaju grupirati na toplim plohama.

Očekuju pomoć te se boje se da su ovo zakuhali znanstvenici jer su gledali televizijski prilog o uzgojenim skakavcima koji su dovezeni avionima te ih se pušta za hranu nekoj peradi kraj Opuzena. Uvjereni su da ih je i njima netko ispustio.

Komentari